Egyesületünk tagjai pénteken Balmazújvárosban tréningeztek shihan dr. Karmazin György, szervezetünk vezetőjének irányítása mellett. A környező klubokból kb. 60 fő érkezett. Jelenlétünkkel is bizonyítottuk, hogy Hajdú-Bihar erős bázisa az SHSZ-nek. Különösen aktuális volt ez a tréning azok számára, akik nyáron vizsgázni szeretnének. A shihan röviden ismertette a közeljövő programjait, majd a bemelegítést, nyújtást követően az állásokat pontosítottuk és a helyváltoztatást gyakoroltuk. Alaptechnikákat gyakoroltunk, a végén némi kaiten lépéssel fűszerezve. A katák gyakorlása során a közelmúltban bevezetett változásoknak megfelelően gyakoroltunk. Természetesen a tréninget erősítő jellegű gyakorlatokkal zártuk. Köszönjük shihan az oktatást, illetve Sensei Berecz Gábornak, hogy helyet adott a rendezvénynek.Szintén Pénteken, Nagy Miklós és Simon Ádám vezetésével karate bemutatót tartottunk a Lilla Téri általános iskola felkérésére. Igazán lelkes kis csapat mutatta be a közönségnek a Kyo minden szegmensét!

Másnap Budapestre utaztam, ahol a Victory-dojo ”Tudásötvözés I.” szemináriumán vettem részt. Sensei Stefanovics József délelőtt elméleti képzést tartott a Victory budapesti edzőtermében. A szombati képzés címe: ”Az okosító mozgás”. A fogantatástól indultunk, a sensei kifejtette a gyermek fejlődését befolyásoló tényezőket. Beszélt a genetikai meghatározottságokról, a táplálkozás, illetve a betegségek a fejlődésre gyakorolt hatásáról, illetve az úgynevezett prefrontális agykéreg kiemelt szerepéről. Délután a gyakorlat következett. Először az Alapozó Terápiák alapítvány felmérő vizsgálatának gyakorlataiból végeztünk el néhány egyszerű, vagy egyszerűnek tűnő gyakorlatot. A sensei természetesen elmondta, hogy az egyes gyakorlatoknál milyen hibás mozgások jelenhetnek meg, azokat hogyan lehet korrigálni, illetve ezen hibás mozgások milyen fizikális, mentális, vagy érzelmi problémákkal lehetnek kapcsolatban. Volt szó keresztmozgásokról, dominancia kérdéséről. A továbbiakban sok párosgyakorlatot, és közösségformáló gyakorlatot ismertünk meg. Számomra nagyon hasznos volt ez a nap, a közeljövőben a Shogunosok mindenképpen találkozni fognak ezekkel a gyakorlatokkal! Köszönöm sensei a magas szintű oktatást!

(Szombaton a csapat többi része sensei Csaba vezetésével a tokaji Kopasz-hegyen készültek a Kékes csúcsfutásra: Tarcal felől felszaladtak a csúcsra, majd lekocogtak.)

Másnap Shigeru mester kétnapos harcművész szemináriumából a második napon tudtunk részt venni. Mester a tőle megszokott stílusban folytatta a mozgás oktatását. először bokennel gyakoroltunk, 10 elemből álló mozdulatsort, aztán párban a hajtás-ejtést igyekeztünk javítani. Mester beszélt a katákról és azok jelenőségéről, illetve láthattunk is egy emishi katát. Végül az egyszerű járást elemezte ki Mester, hozzátéve a harcművész vonatkozásokat. Szó volt még a rezgésekről, illetve a különféle ütemekről. Mindenképpen hasznos volt ez a nap is, hiszen a valós, szabályoktól mentes harc az alap, amire minden épül. Ez alapján lehet jó, helyes a természettel összhangban lévő mozgásról, vagy rossz helytelen, azaz a természet törvényeivel ellentétben lévő mozgásokról beszélni. Köszönöm Mester a lehetőséget a fejlődésre!

(Természetesen a gyereknap ellenére sem maradt el otthon a vasárnapi edzés)

Osu!

Sempai Szabó György 2. Dan