Karatés pályafutásom kezdete óta több küzdősportba, harcművészébe belekóstoltam pl.: box, thai box, de az íjászat sem áll messze tőlem. Az elmúlt héten lehetőségem nyílt, közelebbről megismerkedni az Emishi törzs által művelt ősi Japán harcművészettel.

Június 30-31.én Budapesten lehetőségem volt Shigeru Uemura mester által vezényelt edzéseken tanulni. Szombaton a reggeli órákban Sensei Krasznai Tamással, Paksról indultunk a szemináriumra. Izgatottan vártam már ezt a napot, hiszen egy mély tisztelettel övezett mestertől tanulhattam. A mester a szombat délelőtti blokkban pusztakézzel végrehajtandó gyakorlatokat mutatott nekünk. Majd a délutáni részben fakardal gyakoroltunk. Ha az elveket és gyakorlatokat, beillesztjük az edzéseinkbe és az elmondottak alapján gyakorolunk, hatékonyabbá, gyorsabbá válik a mozgásunk. Úgy gondolom ez a két tényező, a hatékonyság és a sebesség még nem minden. De a fullkontakt küzdelmekben, meghatározó szerepük. Pontosan ezért a lehető legtöbb új információ befogadását és megértését tűztem ki célul magamnak erre a hétvégére.

Vasárnap már Jancsó Nikoletta is részt vett velünk a szemináriumon. Ezen a napon is szintén két edzésen vettünk részt. A mester a két ott töltött nap alatt sokat magyarázott, visszacsatolt a valódi ősi harctéri küzdelmekre, az állatvilágban megfigyelhető mozgásokra, valamint saját maga tapasztalatairól és korábbi életéről is hallottunk történeteket.

Szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen kaliberű mestertől tanulhattam, illetve hogy megtapasztalhattam azt a légkört, ami a mestert övezi.