„Azt mondják korunk emberét az anyagiasság és az önzés verte bilincsbe. A gazdasági összeomlást és az anyagi világba vetett hit megingását sokak szerint spirituális eszmélés követi majd… Valóban sokan értékelik át napjainkban az életüket, gondolataikat. Az elmúlt hétvégén Jászberényben is megmozdult valami. A „Spiritualitás és Harcművészet” c. szeminárium láthatóan nagy hatással volt a résztvevőkre.


Néhányan le is írták gondolataikat, melyeket szíves figyelmébe ajánlok mindazoknak, akik shihan Bencze, Kassai Lajos és Myoken mester tanítását élőben hallhatták, de azoknak is, akik nem voltak ott. Remélem, a jászberényi szeminárium hullámai messzire gyűrűznek majd, kérem osszátok meg velünk gondolataitokat!”
Osu! Sensei Agócs Tibor
Kassai Lajos levele:

Kedves Agócs Tibor!

Ezúton is szeretnék gratulálni a jászberényi szeminárium szervezéséhez, és megtisztelő számomra, hogy köztetek lehettem.
Mind az előadás, mind az azt követő vacsora közbeni beszélgetés komoly témákat vetett fel. Ha megengednétek, megismételnék néhány általam fontosnak tartott törvényszerűséget, aminek a betartása nélkül könnyen futhat vakvágányra egy harcművészeti iskola.
1.    Soha nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.

2.    A harcos archetípus egyidős a világgal, ezért a harcos értékrendje örök és változatlan, úgy ahogy a harc alaptörvénye is, időtlenek.

3.    De, miután a környezet, a kultúra, a társadalom, a szokások, tapasztalatunk a világról folyamatosan változnak, ezért egy mesternek egész élete során küzdenie kell azokkal a kihívásokkal, melyek a harc örök törvényeit képesek adaptálni a mai kor emberére. Csak azok a mesterek jelenthetnek követendő példát az életben, akik pontosan tudják, mik azok az alaptörvények, melyekhez egy életen át ragaszkodni kell, és mik azok az elemek, melyeken folyamatosan változtatniuk kell ahhoz, hogy iskolájuk minden pillanatban naprakész és életszerű legyen.

4.    Ki korát megelőzi, csak halála után él.
Ki elmaradt korától, élve is halott.
Nagyot alkotni csak az képes, ki korának embere.

5.    Egy mester soha sem függhet erkölcsileg és anyagilag tanítványaitól. A megfelelni vágyás, a létszám növelése könyörtelenül a színvonal romlásához vezet.

6.    Egy mesternek élő példaképnek kell lennie. Csak azok az idős mesterek képesek igazolni harci művészeti iskolájuk hitelességét, akik hajlott korukban sem amortizálódtak le sem erkölcsileg, sem fizikailag.

7.    Egy iskola színvonala csak abban az esetben biztosítható, ha a tanítványok összevont centralizált vizsgákon mutatják be tudásukat a szakma csúcsát képező, több tagból álló, erkölcsileg megkérdőjelezhetetlen vizsgabiztosok előtt.

8.    A szakmai elismerést szigorúan külön kell választani a társadalmi elismeréstől. Megengedhetetlen, hogy egy klubvezető azért kapjon meg egy fokozatot, mert szervezői tevékenységet folytatott.

9.    Egy harci művészeti iskola szervezetén belül bárki helyet kaphat, de az iskolát csak harcosok vezethetik, ellenkező esetben a szervezet vakvágányra fut, és végeláthatatlan viszályok és belharcok veszik kezdetét. A demokrácia délibábját kergető vezetőtestület mozsarában pedig lassan felőrlődik az iskola.

10.    Ha egy iskolából kihullanak azok, akik nem harcosok, veszélybe kerül az iskola tömegbázisa. Ha az iskolából azok hullanak ki, akik harcosok, veszélybe kerül az iskola.
Mindhalálig lovasíjászat!
Baráti üdvözlettel:
Kassai Lajos

Senpai Kindl György levele:

Osu Sensei, szia Tibor!

Köszönjük a lehetőséget! Több témát érintő, gondolatokat indukáló nap volt.
Sorrendben:
•    Shihan Bencze mozgáskoordinációs elemzése, ennek átadása gyökeresen változtatja az ösztönmozgás beidegződött alapjait. Amint megérezzük a hatékonyságot, tudjuk, hogy ez ténylegesen jobb, gyakorolni kell.
•    Kassai Lajos elszánt és tudatos, realitásokban tapasztalt ember, ennek ellenére sok benne a spiritualitás. Mindkettőt a célok elérésére használja, kihasználja, megy előre az útján, de ha ez a kettősség kíséri, valamelyikkel mindig elégedetlen lesz.
•    Myoken. Nem az én világom, nem a mi világunk, nem a zsigerekbe ivódott európai gondolkodáshoz adaptálható. A zen nem megvilágosodás, hanem üresség, mi pedig tartalommal töltenénk meg a karaténkat, életünket. „Részben” maximalisták vagyunk, értelmetlen lenne egyik nap tölteni a poharunkba, másik nap teljesen kiüríteni.

Kicsit hosszabban. Tóni elemez, teszteli és gyakorolja azt a mozgást, ami jelentősen növeli a hatékonyságot. Keresi arra a „hogyan”-ra a választ, amivel egy ütés, egy rúgás a kivitelező által elérhető maximumon éri el az ellenfelet. A demonstrációk ezt jól igazolják, Fris Feri mazochizmusa ehhez jól illeszkedik. Közvetlen szerencsém volt, hogy Tóni tanítványával (Tóth Tibi) voltam párban, így a mozgáskeresést elég autentikusan tudta javítani. A megfelelés megközelítésére a 10-20 %-ot érzem reálisnak, és részben tartok tőle, hogy egyedül gyakorolva a testérzés egy rossz mozdulat esetén is adhat megfelelés jelzést, így rossz irányba haladnék tovább. Persze próbálni fogom a technikát, remélve, hogy az eredmények előre visznek.

A Lajos abszolút külön világ. Olyan külön világ, amit ő épített fel, ennek királya, és ebben a világban az ő diktatúrája érvényesül (hozzáteszem, diktatúra hívő vagyok, az a rend alapja). De ez a világ távol áll az én technokrata világomtól, amelyikben 3-4 nap net nélküliség az elviselhetőség határa, hiszen torlódnak a levelek, feladatok. Ő is úton van, a saját útján, vannak közös fel és megismerések, van ami nagyon távoli marad. Mivel tisztességes, jó ember, szívesen hallgatom, ráadásul ő is kritikus a mostani világgal szemben (kellően!!)!
Zen. Számunkra soha nem lesz teljes, mert soha nem gondolkozunk az ürességben, a nihil csak pillanatnyi lehet, mert sok teendő vár valamennyiünket. Mi célirányosan tanítunk, oktatunk, mozgást, életet, hatékonyságot, a zen és a meditáció az eltávolodást, a befelé fordulást segíti, a tanítványok ezért kapnak csak koánokban támaszt (?), mert magukban kell felismerni az utat, a célt, vagy céltalanságot.
Üdv, osu:
Kindl György
Keszthely

Sensei Szári Norbert levele – Myoken mester tanítványa

Tisztelt Sensei Agócs Tibor!

Korábban is akartam már írni, csak elfoglaltságaim nem tették lehetővé, de most megragadom az alkalmat.
Fiatalabb vagyok, de ha nem probléma veszem a bátorságot és tegeződök

A nálatok eltöltött idő, rövid volt ugyan, de annál intenzívebb. Myoken mester nagyon pozitívan nyilatkozott róla. Magam is úgy érzem jól sikerült. Úgyhogy a folytatás reményében írok.
A mester mondta, hogy valószínűleg rám illetve Kálmánra (egy szerzetes gyakorlóra, aki szintén rendelkezik sokéves harcművészeti tapasztalattal) bízza a továbbiakat. Azaz az ő “áldásával” a
mi vezetésünk alatt. Annyi feltételt szabott, hogy a jövőben néhányotoknak el kell jönnie egy pár napos elvonulásra a Pilisbe, hogy elmélyüljön a gyakorlásotok és integrálódjatok a vonalba. Remélem ez nem fog akadályt jelenteni.
Nagyon szimpatikus társaságot ismertem meg bennetek,akik komolyan gyakorolják a karatét. Az már csak külön öröm volt, hogy Czakó Gáborral baráti viszonyban vagy. Nagyon tisztelem és forgatom is könyveit. Ezen kívül Kassai Lajos ajánlása valóban garancia. Úgyhogy a szellemiség teljesen megegyezik az enyémmel.
A jövőben szervezni kellene egy hasonló gyakorló napot. Ahol már minden a gyakorlatban menne, karate és zazen felváltva.
Úgy érzem egy nagyon fontos kezdeményezés elején vagyunk. Ami nem túlzás, hogy akár a nemzet jövője szempontjából is sokat jelenthet, de mindenképpen baráti szálak kialakulását.
Hangsúlyozom ez az együttműködés kölcsönös, oda-vissza működik, hiszen a harcművészeten is hangsúly van, ahol előttünk jártok. A dojom nagyon fiatal,kb. 20-30 taggal 3 éve működik, és a legtöbb tanítványom 2-3 éve edz. Ezért nem titkolt szándékom, hogy legközelebb tanítványaim egy részét is magammal vigyem, mivel ez egy nagyon jó lehetőség nekik a fejlődésre a karatéban. Mivel ti is full contactban küzdötök, ennek külön örülök, ez egy közös nevező.

Várom válaszod, bármilyen ötleted, meglátásod.

Baráti üdvözlettel
Sensei Szári Norbert
Myoken mester tanítványa

Sensei Tóth Tibor (TOTYA) levele

Kedves Tibi Barátom!

A hétvégén megtartott “szeminárium” nagyon pozitív nyomot hagyott bennem.
Több szempontból is felül múlta a várakozásomat. Először is nem gondoltam volna hogy a szervezetünkből ennyi embert kíváncsivá tett az általad felvetett téma. Nagyszerű volt látni a sok figyelő, érdeklődő tekintetet, látszott rajtuk , hogy megmozdult valami bennük. Tényleg egy gondolatébresztő kurzus volt. Kár hogy csak kevesen tették fel a bennük felmerülő kérdéseket. Illetve feltették, csak sajnos még egymásnak nem pedig az aktuális előadónak. De úgy gondolom ez a szégyenlőség idővel oldódni fog.
A Tóni shihan edzése rengeteg új információt zúdított a részvevőkre, amit mindenki nagy érdeklődéssel figyelt és gyakorolt, akár hallott már róla, akár nem. Sok embertől hallottam, hogy egy új és érdekes útra léptünk, ami kezdi a karate technikánkat megtölteni tartammal, értelemmel.

Kassai Lajos remek meglátással húzott párhuzamot a harcművészetek között, még az olyan technikailag teljesen távolállóak között is, mint a lovasíjászat és a karate.

És nagyszerűen vezette fel Myoken Zen mester mondanivalóját. Magát a mondanivalóját még sokan nem értették, vagy csak részben, ami azt is mutatja, hogy fejleszteni kell magunkat, mentális és spirituális úton is. Részemre hatalmas élményt nyújtott, igaz én már közel két éve foglalkozok spiritualitással és annak kapcsolatával a harcművészetben. Sok dolgot megerősített bennem.

Összefoglalva nagyon nagy élményt nyújtott a szeminárium és remélem részünk lesz még több ilyenben.

Köszönettel:

Sensei Tóth Tibor (TOTYA)
Nyíregyháza