2012.09.01-2.-án került megrendezésre a 24órás küzdőedzés és tameshiwari amit Tigris-Dojo Budapesten az Oktogon mozgás akadémia csarnokában rendezett meg.
Valahol a legelején kezdeném a beszámolóm. Nyáron az egyik edzés után az öltözőben a fülembe jutottak szavak pl.: Tigris-Dojo,24 órás, ezekre a szavakra kikaptam a fejemet a hátizsákból, amibe a gi-met pakoltam éppen és a következő mondat hagyta el a számat! Megint lesz? Érkezett a válasz is. Igen, lesz! Aztán a párbeszéd itt abba is maradt, én pedig visszabújtam a hátizsákomba. Amikor a zsákot a hátamra vettem én már felidéztem a 2 évvel ezelőtti emlékeket erről az eseményről és tudtam: Én ott akarok lenni.

Aztán teltek a napok, a hetek, és egyre több információt tudtam meg. Ahogy egyre jobban kezdett körvonalazódni az egész. Összegyűlt kétautónyi ember, akik szeptember elsején a reggeli órákban elindultak Budapestre. Az utazás gördülékenyen ment Sensei Krasznai Tamással, az ASE Bulldog Kyokusin-csapat pár harcosával és köztük velem képviselve a Shogun SE-t. A fővárosba érkezéskor gyors parkolóhely keresés után beléptünk 1 nagy épületbe és már a levegőben volt valami, amire vágytam. A lefektetett tatami, plakátok, és a sürgő forgó készülődő gi be öltözött harcos láttán már tudatosult, hogy helyben vagyunk!


Gyors öltözés után következett az esemény megnyitója itt Sensei Fris Ferenc mondott el tudnivalókat, a tervezett edzések időpontját, felhívta a figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra stb..
Az első edzést 10 órától Shihan Bencze Antal tartotta, ezen az edzésen beszélt nekünk a harc ról, a figyelem fontosságáról és egy komoly teknikai rész mellett, egy irányvonalat próbált adni nekünk a napra.
Ez után az edzés után már mindenki testileg és lelkileg felkészült saját maga legyőzésére.
A sorozat küzdelmek alatt, az ország minden pontjáról érkeztek még friss harcosok, akik gyakorolták favorit teknikáikat.
A második edzést szintén Sihan Bencze Antal tartotta Rózsa Gábor segítségével ezen az edzésen szó volt küzdőtávokról és azok határán való mozgásról, védekezésről,tempo-ról tömeghasználatról. Mindenkinek lehetősége nyílt gyakorolni Rózsa Gábor-al. Hatalmas élmény volt számomra!
Az edzés végeztével folytatódtak a küzdelmek, így mindenki gyakorolhatta az újonnan tanultakat.
A programok között volt mediball bemutató is, amit Szilágyi István mester tartott ez az eszköz is kipróbálható volt. A mester beszélt nekünk, ennek az eszköznek a hozományairól, az eszköz által elsajátítható lazaságról, a tengelyekről, hajtásokról, a fej váll csípő helyzetéről,és ezek egyidejűmozgásáról,.fókusztávolságról, természetességről.
Érdekes volt belelátni egy másabb mozgáskultúrájú harcművészetbe és nem utolsó szempont az sem hogy játéknak, kikapcsolódásnak sem rossz a mediball!


Erre a kihívásra szánt 24-órának a 4.-edzését Sensei Stefanovics József tartotta 18:30-magasságában. A Sensei kisugárzásából sejteni lehetett, hogy itt valami nagyon komoly dolog készülődik. A sejtés nem is csalt. A Sensei feladta a leckét! Beszélt nekünk a technikák finomítgatásáról, taktikáról, a pontosságról, nyugodtságról a sérülés utáni küzdelemről és az edzés egyikjelszava így szólt: „oldd meg! „ Bár ezt az edzést elsősorban a versenyekre felkészülőknek tartotta a hétköznapi életre is kaptunk gondolatokat pl.: „Úgy élj ahogy gondolkozol, ne úgy gondolkozz ahogy élsz! „ Majd adott az éppen elvégzendő feladatra is egy ösztönző mondatot, ami így szólt:”Ahogyan edzel, olyan leszel! ” Erősen nyomatékosította bennünk hogy mi is az a karate. Hogy hogyan is kell, hozzá állni a karate hoz. Ehhez felvázolt a fejekben 1 szituációt rám nagyon intenzíven hatott. Még a levegő is megváltozott arra az időre, amíg az edzés zajlott, de még utána is érezhető volt, hogy ez az edzés egy fordulatot, kanyart adott a napnak. Az edzés végeztével most egy viszonylag hosszabb idő ált rendelkezésünkre gyakorolni a párok monoton módon cserélődtek és cserélődtek. Az éjszakai órákon egy nagy holtpontot lehetett észrevenni a harcosok egy része a regenerálódásnak szenteltelte idejét. Majd eljött a hajnali 4 óra, amikor is Sensei Fris Ferenc tartott egy éjszakai edzésre invitálta a harcosokat meglépő módon nagyon jól esett, minden porcikánkat átmozgattuk energizáló gyakorlatokat végeztünk majd játékosnak tűnő feladatokkal ébresztett rá minket a küzdőmozgás, súlypontáthelyezés rejtelmeire.
Ez után a nagyon jól eső edzés után a kitartó harcosok fojtatták tovább küzdelmeket. Az ablakon kinézve már tudtuk, hogy közel a cél, hiszen egyre világosabb lett


Shihan Karmazin György, aki azért jött, hogy a napunk 6.-és egyben záró edzését megtartsa. A Sihan érkezésével körülbelül egyidejűleg jött a sajtó is. Az edzés különleges bemelegítő, lazító, és nyújtó gyakorlatokból álló a megszokottól teljesen eltérő mozgásokból állt. És az edzés végén még páros gyakorlatokat is végeztünk a test tömeg áthelyezés és a csípő elejtésére figyelve. Az edzésvégeztével még pár küzdelmet fel vett a sajtó majd következett az eredményhirdetés ahol minden kiemelkedő teljesítményt nyújtó harcos ajándékcsomagot kapott! Ezek közül ki szeretném emelni Kozák Sándor teljesítményét, aki 8000 rúgást tervezett, de végül 12000.rúgással zárta a napot Osu!


Az írásom végén még meg szeretném köszönni Sensei Krasznai Tamás nak hogy rajta keresztül lehetőségem nyílt egy ilyen színvonalas rendezvényen ott lenni. Köszönöm a többi harcosnak a korrekt bunyókat. Ezek után visszautalva az írásom elejére én már most tudom, hogy ott akarok lenni jövőre! Osu!

Szarka Dávid