Ünnepi beszéd elmondására kértek fel, mind a helyi önkormányzat munkatársát, illetve a közelgő helyhatósági választásokban nem szereplő, sem pártot nem képviselő, független személyt keresve. A program szervezője kiemelte, valóban a jelenlegi helyzet miatt pártállástól és politikától mentes, az ezer éves történelmi múltunk napjainkban is fontos szerepet betöltő vívmányait kiemelve kell összeállítani a beszédet. Feladat nehéz és még soha nem is volt ilyen felkérésem, a kihívásokat szeretem – megfelelni mégjobban – így álltam neki felfrissíteni már homályos történelmi tudásomat. És a kép, lassan összeállt.

Olvasgatva Szent István királyról, az államalapításról, saját gondolataim és tapasztalataim alapján megírtam a szónoklatom.

István tetteit, az államalapítást egy ház alapjához hasonlítottam, azóta eltelt évszázadokat az alapra épített emeletek szimbolizálták. Beszédemben felhívtam az ünneplők figyelmét, ebben az épületben nekünk, a mi közösségünknek, a mi városunknak, országunknak is van egy emelete, jelen életünknek is van egy évszázada. És nem mindegy, hogyan építjük emeletünket és azt milyen tartalommal tudjuk megtölteni.

Talán elmondhatom magamról életem jelentős részét, a sport tölti ki. Igaz kisvárosunk lehetőségei korlátozottak úgy néz ki évről- évre mégis egyre több fiatalt sikerül megmozgatni. Sajnos a karatéval csak másfél éve tudunk helyben foglalkozni. Kemény kis csapatunk azóta is lelkes és kitartó. És most is szeretném megköszönni sensei Csaba áldozatos munkáját, azt, hogy foglalkozik velünk, azt, hogy ÉPÍT ebben a jelenben, a mi közösségünkben, a mi emeletünkön!

És abban is biztos vagyok, ennek az áldozatos munkának amit személyével a kyokushin karatén keresztül át tud adni lesz eredménye, erre az emeletre lehet majd többet is építeni!

Örülök neki, hogy Gyönkön és környékén, nekem és másoknak is lehetősége nyílt ezzel a sporttal megismerkedni.

Amíg nem volt karate addig csak a foci. Jó látni, hogy újra vannak olyan fiatalok, akik nem a számítógép, vagy TV, vagy más szórakoztató elektronika mellett ülnek, hanem mozogni, sportolni szeretnek. Foci, karate vagy mindkettőt akarják. A Shogun Team két gyönki karatékája Bruckner Milán és Bakonyi Ádám a fociban is szép eredményeket ér el. Még májusban Budapesten, a Városligetben megrendezésre kerülő OTP Tanévzáró Tornára, a megyei döntőt megnyerve szereztek részvételi jogot a fiúk. Csoportból továbbjutva, egyenes kiesésű elődöntőkben sajnos már nem sikerült további diadalt aratni. Így is büszkék vagyunk, gyönki csapat még soha nem szerepelt ilyen rangos versenyen.

Augusztusban, hazai rendezésű idén a III. Gyönk Kupa – Gyermek Labdarúgó Tornán – 11 csapat részvételével, a srácok döntőbe verekedték magukat. Ahol a tudás igen, a szerencse viszont nem volt mellettük, így sajnos nem a legfényesebben csillogó érmet akasztotta a nyakába, nem is akárki, …Szabó János. Aki, az U20- as Magyar Ladbarúgó Válogatott VB bronzérmes csapatának egyik kiválósága, felfedezettje volt, jelenleg Paks I. osztályú csapatában focizik. Személyében is igazi sportembert ismerhetünk meg, aki példa értékű hozzáállást, teljesítményt mutat, a focista srácok számára. Neki köszönhetően a hazai csapat külön meglepetésben részesült. Aznap esti, Paks – ZTE NBI. mérkőzésre ingyen jegyet kaptak.

Megjegyezném: nyári melegben az egész napos küzdelmek és az esti meccsnézés után (21:30) a lurkók egy dolgot akartak: A paksi labdaszedő gyerekekkel még egyet focizni !!!

Ez a kitartás legyen velük mindig. További eredményes sport teljesítményeket és a szeptemberben megkezdődő új tanévben, jó tanulást kívánok nekik és mindenkinek!

Kisvárosunk eseményeiről bővebb info, több kép: www.gyonk.hu oldalon találsz.

OSU!

Bakonyi Ferenc, Shogun Team – Gyönk, 9. kyu