A Shogunt képviselő 11 fős csapatunk június 28-án, kedden két autóval és egy vonattal útra kelt, hogy bevegye Balatonföldvárat, ami harmadik alkalommal adott otthont a Magyar Shinkyokushin Karate Szervezet nyári nemzetközi edzőtáborának. Az indulást elég koránra időzítettük, ugyanis Csaba senseinek és Gyuri (akkor még) sempainak 9 órától bírói képzésen kellett részt vennie. Míg ők pallérozták tudásukat, mi többiek berendezkedtünk a Riviéra Hotel szobáiban, és rápihentünk az előttünk álló hét, napi három edzésére. A szállásunk körülbelül 50 méterre volt a Balaton parttól, ahol később rendszeresen töltöttük az időt az ebédek után.

A megérkezés napján délután 5-től volt az első edzés, ahol bemutatták a tábor meghívott vendégeit: 2 japán mestert, Sensei Kensaku Yamamoto-t, a japán válogatott vezetőjét, valamint Senpai Kazuya Yamamoto-t kétszeres nehézsúlyú japán bajnokot, aki a következő világbajnokság nagy esélyese. Ott volt még Sensei Marius Ilias, 8-szoros Európa bajnok Romániából, valamint a horvát kyokushin szervezet vezetője jó pár tanítványával.

Az edzések csoportokra osztva zajlottak. Külön foglalkoztak a vizsgázókkal, az utánpótlás, illetve felnőtt versenyzőkkel, valamint övszín és életkor alapján mindenki a számára megfelelő tréningen vehetett részt. A Shogun színeiben 5-en készültünk kyu vizsgát tenni, valamint Gyuri sempai a harmadik dant célozta meg, így mi a vizsgázó csoportban edzettünk az idő nagy részében. Az edzések szüneteiben a klubvezetők számára edzőképzést tartottak, illetve sor került a bírói vizsgára is, ahol Csaba sensei B kategóriás, azaz mérkőzést vezető bíróvá avanzsált.

Az övvizsgák pénteken és szombaton reggel 9 órai kezdettel kerültek megrendezésre. A kyu vizsga előtt még részt vettünk a 6 órás reggeli edzésen, megreggeliztünk, majd lélekben felkészültünk a 2 és fél órán át tartó megmérettetésre. A magas szinten megkövetelt technikai és erőnléti részt, rendhagyó módon, pihenő nélkül követte a küzdelem, mely után teljesen kimerülve, de már kissé megkönnyebbülve indultunk ebédelni. Aznap délután egy vízi edzéssel zártuk a napot, ahol már mindenki felszabadultan ütötte-rúgta a Balatont maga körül. Este egy közeli helyen, nagy adag gyros-szal engedtük ki kicsit a gőzt, kivéve persze Gyuri sempait, akinek még hátra volt a nagy megmérettetés, ezért inkább a pihenést választotta.

Másnap a dan vizsga technikai, erőnléti és ügyességi része 3 és fél órán keresztül zajlott, 15 vizsgázóval, a teljes dankollégium előtt. Ezt követően, a délutáni edzés idejében rendezték meg a küzdelmeket, melyet Magyarországon most először, bírók vezettek. A tatamikon rendkívüli kitartásról kellett számot adnia minden küzdőnek, finomkodásról szó sem volt. Gyuri sempait utoljára szólították, körülbelül 40-50 percnyi várakozás után a tűző napon, de derekasan helyt állt. Az utolsó küzdelme után, elismerésünk jeléül a klubunk jelenlévő tagjaival fel is dobtuk őt párszor a levegőbe, hangos éljenzés közepette.

Ezt követően egy „Shogun!” csapatkiáltással elindultunk átöltözni és elkészülni az esti Saionara partira, ahol az azt megelőző eredmény hirdetés után minden okunk megvolt ünnepelni.

Teljesítményünk 100%-os volt, a Shogunból mindenki kivétel nélkül sikeres övvizsgát tett, így Szabó Dorina 4. kyu, Szarka Dávid 3. kyu, Balázs Panni, Sári Enikő és jómagam 2. kyu, Gyuri sensei pedig 3. dan fáradt, ám de büszke és boldog birtokosaként hagyta el másnap reggel a balatonföldvári edzőtábort.

Dr. Tornai Dávid