Dojo KunA Kyokushin Karate viselkedési szabályai

MIÉRT VAN DOJO ETIKETT

A Kyokushin Karate egy klasszikus harci művészet. Az egymás közötti kapcsolatokat a Dojoban a hagyományos japán karate tradíciók szabályozzák. Ezek a viselkedési normák hosszú idő alatt alakultak ki és jól beváltak. A modern nyugati társadalmakban ezek a normák nem szokásosak, tehát külön meg kell tanulnod őket, ha a Kyokushin útját akarod járni. Vannak akik könnyen elfogadják a viselkedés szabályait, mások nehezen.
Az etikett betartása Dojonként lehet enyhébb vagy szigorúbb. A szabályokat nem minden edző tartja és tartatja be szó szerint, de attól még léteznek és hozzátartoznak a Kyokushin Karatéhoz.
Ha más klubban, más Dojoban edzel, tartsd be a Dojo etikettet, míg meg nem ismered a helyi eltéréseket. Nyugodt lehetsz, mert ezek nemzetközi szabályok, amelyek minden Kyokushin Dojora érvényesek.

MIELŐTT A DOJOBA LÉPSZ

A gyakorló ruhád (karategi) mindig legyen rendes és tiszta. Ha elszakad meg kell varrnod vagy foltoznod. Egy javított, foltozott karategit hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen.
A nők, lányok egyszínu fehér pólót hordhatnak a karategi alatt, a férfiak semmit!
Nem viselhetsz semmilyen ékszert, karórát edzés alatt!
A Dojoban mezítláb folyik az edzés, – a szabály alól kivételt az edző tehet, – ezért a cipőt, papucsot szépen rendben, sorban helyezd el, a Dojo bejárata mellett, ha lehet kívül!

A DOJOBAN

Amikor belépsz a Dojoba, vagy elhagyod azt, állj meg az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj hangos OSU!-t. Ez jelképezi a Dojo és a bent levők iránti megbecsülésedet.
Ha beléptél a Dojoba és még nem kezdődött el az edzés, sorban menj oda a magasabb övfokozatúakhoz, meghajlással és OSU!-val köszöntsd őket! Kezdd a legmagasabb övfokozatúval!
Ha már bent vagy a Dojoban és nálad magasabb fokozatú lép be várj, amíg ő maga végez a köszöntésekkel, azután menj oda hozzá és köszöntsd!
Ha magasabb fokozatú kezet nyújt neked, két kézzel viszonozd – ez a tisztelet jele. A kezeid tartsd egyformán, ne a csuklóját, vagy az alkarját fogd meg a balkezeddel, mert az tiszteletlenség.
Ha feketeöves, vagy az edző lép a Dojoba, a rangidős (legmagasabb övfokozatú) karateka vezényeljen FUDO DACHI!-t és SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t, a válasz: OSU!
A küzdelmet ne gyakorold, ha az edző nincs jelen.
A DOJO rendes, tiszta és biztonságos állapotának fenntartásáért mindenki felelős.
Tilos a Dojoban enni, inni, rágógumizni és dohányozni.

AZ EDZÉS KEZDETE

Az edzés kezdetére a rangidős karateka álljon az első sor jobb szélére, és rangsor szerint sorakoztassa a csapatot. Igazodj jobbra és előre. Amikor az edző szemben feláll a csapattal, a rangidős vezényeljen FUDO DACHI-t, majd üdvözlést: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t és OTAGAI NI REI!-t. Mindkettőre válaszolj meghajlással és hangos OSU!-val. Ezzel az edzés elkezdődik.

AZ EDZÉS

Ha késve érkezel az edzésre, belépés és köszönés után térdelj le az ajtó mellé, a fal felé nézve SEIZA-ba. Ha az edző szólít, állj fel, fordulj felé, hajolj meg és mondj OSU!-t. Utána gyorsan állj be a sorba! Ilyenkor már ne kezdj el a társaidnak köszöngetni, beszélgetni!
PRÓBÁLJ NEM ELKÉSNI!
Mindig gyorsan hajtsd végre az utasításokat!
Ne lépj ki a sorból anélkül, hogy arra engedélyt kérnél az edzés vezetőjétől. Ha el kell menned, ne mászkálj a csapat és az edző közötti téren, lépj a sorod mögé, menj ki a sor mentén oldalra, és ott távozz.
Mindig a megfelelő megszólítást alkalmazd az edzésvezető felé (SEMPAI, SENSEI, SHIHAN) a Dojoban. Ha hozzád szól, mindig nyugtázd hangos OSU!-val.
Ha valamit mondani akarsz az edzőnek, várd meg az alkalmas pillanatot pl. két gyakorlat között, Yasume alatt, magyarázat idején, kérdésre,.. és hangos OSU!-val jelezd a szándékodat. Ha az edző megkérdezi mit akarsz, akkor közöld vele.
Ha bármit adsz a feljebbvalódnak mindig két kézzel nyújtsd át. Ez a tisztelet jele.
Az edzésed komoly dolog. Ne nevetgélj, ne vihogj, ne beszélj és ne szakítsd meg a gyakorlatot.
Mindig FUDO DACHI-ban várd a következő utasítást, hallgasd a magyarázatokat. Soha ne álldogálj csípőre tett kézzel.
Az edzésvezető minden utasításának kérdezés nélkül engedelmeskedned kell a Dojoban. Nem fog olyasmit kérni, amit ő maga ne próbált volna ki. Ha nem tudod helyesen végrehajtani, akkor próbáld a legjobb tudásod szerint megtenni. NE ADD FEL!
A páros gyakorlatok megkezdése elott a partnered felé hajolj meg és mondj O NAGAI SHIMASU!-t. Amikor elválsz a partnertől, köszönd meg neki a közös munkát, mondj ARIGATO GOSAI MASHITA!-t.
A szünetek alatt ne ülj le, ne támaszkodj, ne feküdj le! Csinálj valami hasznosat, ne vesztegesd el az edzésidődet!

AZ EDZÉS BEFEJEZÉSE

Az edzés végén az edző felsorakoztatja a csapatot és megáll velük szemben. A rangidős, aki az első sor jobbszélén áll, vezényeljen: SHINZEN NI REI!-t, válasz OSU!, az edzésvezetőnek megköszönjük az edzést- vezényszavak: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA! – válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!, a társainknak is köszönetet mondunk – vezényszavak: OTAGAI NI DOMO ARIGATO GASAI MASHITA! válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!. Az edzo általában a KEGOAARI! vezényszóval jelzi, hogy vége az edzésnek.
Mielőtt kilépsz a sorból, illik megköszönnöd a társaidnak az edzést, mondj nekik ARIGATO GOSAI MASHITA!-t jobbra, előre, hátra és balra is.
Mielott kilépsz a Dojoból, ne felejts el megállni az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj OSU!-t.

NE FELEDD!

A Dojo etikett ugyanúgy része a Kyokushin Karaténak, mint az ütések, rugások stb. Ha nem tanulod meg és nem tartod be, akkor nem Kyokushint csinálsz.
Senki sem kényszerít téged, hogy Kyokushin útját járd, járhatod a saját utadat, ha azt jobbnak tartod. Ellenben, ha edzéseken veszel részt, a Dojo közösségéhez tartozol, azt önként vállalod, tehát be kell tartanod az udvariasság szabályait, tisztelned kell a rangban feljebb levőket, de nem csak őket, hanem minden társadat.
A tisztelet kijár a rangban feljebb lévőknek, tehát kijár neked is a nálad alacsonyabb övfokozatúaktól – EBBEN A SORRENDBEN!