A nemzetközi edzőtábor sikeres vizsgái után sem teltek tételenül a shogunos karatésok napjai. A edzések mellett megkezdődött a IV. Shogun Harcművészeti Tábor szervezése. A 2014-es nyár utolsó Shogun Teames edzőtábora július 30. és augusztus 3. között került megrendezésre.
A már megszokott módon Gyönk városa adott helyet az edzőtábor lebonyolítására, ahol az egyesület gyönki csoportja is tréningezik a hétköznapok során. Már a tábor plakátja is kíváncsiságra sarkallta  a karatés társaságot, hiszen shihan Suzuki Kimiyoshi 6. danos Gojo-ryu karatemester edzése is a programtervezetben szerepelt. 14 fő képviselte a debreceni és mikepércsi csoportot, melyből 10 fővel indultunk útnak 30-án 10:30kor, hogy az első 17:00-kor kezdődő edzésre időben megérkezzünk. Az ország átszelése után, megérkeztünk és elfoglaltuk a szállásunk, mely a helyi kollégium felújított épületében volt (mindenki örömére volt WIFI is… ;) ).


Már az első edzésen számomra meglepően nagy létszámmal jelentünk meg. A közös “tábornyitó” ido-geiko elvégzése után csoportbontásban dolgoztunk, külön a gyerek-, felnőtt- és versenyzői csoport. Az edzés és egy finom vacsora elfogyasztása után kis beszélgetés majd egy nagy alvással zártuk ezt a kimerítő napot. Az időjárás “kegyes” volt hozzánk, mindig csak akkor esett és akkor is csak ritkán ha éppen nem volt edzésünk. A reggeli edzéseken, illetve az egész hét munkáján érződött, hogy elkezdődött az augusztusi alapozó időszak. Természetesen az erőnléti, pörgős edzések ellenére sem siklottunk el a technikai hibák javítgatása felett, de a fő irányvonal az állóképesség fejlesztésről szólt.

A második nap délutáni küzdő edzésére átlátogattak a paksi egyesület karatékái sensei Krasznai Tamás vezetésével. Jó volt új “ismeretlen ellenfelekkel ” gyakorolni, hiszen mindenki más- más habitusú küzdő, így a gyakorlóküzdelmek során mindenki tesztelhette tudását.
Szerda reggel a szokásos futás után Csaba sensei egy kis cross-fit jellegű köredzéssel lepte meg a versenyzői csapatot. A kemény terhelés során az állóképesség feszlesztés mégjobban összerázódott  a csapat, bíztattuk , húztuk egymást. Délelőtt szintén csoportbontásban dolgoztunk. Újabb két feketeöves vendég csatlakozott a tréningezőkhöz. A gyerek csoport sempai Pápai Istvánnal a földharc technikáival ismerkedhettek míg a felnőtt csoport sensei Horváth Tiborral gyakorolt küzdőtechnikákat.
Ebéd után egy kiállítás látgatására nyílt lehetőségünk ahol a helyi iskola tanulói bontakoztathatták ki tudásukat a photoshop világában. Meglepő, vicces, szép képeket láthattunk majd ezt követően elkezdtünk készülni a délutáni edzésre amihez nem a megszokott helyen kellett gyülekeznünk. A nyári edzőtáborok vízi edzésének ötlete alapján a délutáni edzésünk a tamási strandon lett lebonyolítva.

Az edzés után következhetett a jól megérdemelt pihenés. A vacsora elfogyasztása után szabadon áldozhattunk időt a termálvizes medencék nyújtotta kikapcsolódásra, illetve egy kis csúszdás szórakozásra.
Másnap elérkezett a szombat,  a tábor utolsó “teljes” napja.  A reggeli szőlőhegyes futást követően, kata gyakorlással telt a délelőtti edzés ideje, ahol több apró hibánk javításával tudtuk fejleszteni tudásunk. A délutáni edzés előtt még egy egyeztetés történt, hisz a délutáni edzésünkre érkezett meg shihan Suzuki Kimiyoshi 6. danos Gojo-ryu mester, aki korát meghazudtoló könnyedséggel mozgott az egész szeminárium ideje alatt.


A mester megosztott egy pár történetet az életéből velünk, többek közt arról , hogy milyen volt Sosai Masutatsu Oyamaval együtt edzeni, milyen embernek ismerte meg… Ezek után megismerkedtünk a bokennel és megtanultunk szamurájhoz méltó módon viselni és néhány páros gyakorlattal zártuk ezt az eseményt, ami szerintem mindenki egybehangzó véleménye szerint maradandó élmény marad az életében :) .
Egy gyors tisztálkodás után, egy szempillantás alatt már a sayonara party nyüzsgő tömegében találtuk magunkat ahol vacsoraként elfogyasztottuk Bakesz isteni chilisbabját. Ezután már csak a kikapcsolódás maradt hátra, ahol vígan karaokizott a csapat apraja nagyja és bűnözött a finomabbnál finomabb házi sütemények között. :)
A másnap reggeli edzésen az egész heti izomláz lenyújtásán volt a hangsúly illetve egy meglepetéssel készültek a tábor résztvevőinek Bakonyi Feri. Az előző napi bokeneket kaptuk ajándékba és vihette mindenki haza magával nagy örömmel. Mindezek után zártuk a tábort és csomagolás után elindult a “kis” csapat hazafelé .
Visszagondolva a táborra így tudnám összegezni az eltelt 5 nap eseményeit, egy szép és nyugodt helyen tudtunk eltölteni egy kemény edzésekkel és változatos programokkal teli hetet.

Nagyon örülök, hogy része lehettem ennek, jövőre Veletek ugyaitt!!

Hajrá Shogun! – Hajrá Gyönk!
Osu !                                                                                                 Nagy Miklós Dániel 2. kyu