Publikálva: 2013.ápr.25.Csü. du. 21 : 03 : 07

I. Harcművészeti Élménynap-Bemutatkozik a debreceni Shogun SE

www.hbsport.hu

Shogun Se

I. Harcművészeti Élménynap- A debreceni Decathlon Sportáruház és mi, a hbsport.hu internetes portál közösen keltjük életre május 4-én az I. Harcművészeti Élménynapot, a sport népszerűsítése érdekében. Az egész napos program során, több mint 20 különböző harcművészeti stílus fog bemutatkozni, a DebrecenPlus.hu pedig a fellépő klubokat, és az általuk képviselt harcművészeti ágat mutatja be. Most is egy ilyen cikket teszünk közé.

Tudtad-e?

Tudtad-e… hogy az olimpia jelmondata:”Citius, altius, fortius” magyarul: gyorsabban, magasabbra, erősebben

Beszélgetőpartnerem Rácz Csaba (3. dan), az egyesület vezetője.

Rácz Csaba 3.dan-edzés közben

Rácz Csaba 3.dan-edzés közben

Ti a kyokushin karatét fogjátok képviselni május 4-én a Harcművészeti Élménynapon. Kérlek, beszéljünk egy kicsit a kyokushin eredetéről, illetve magáról az alapítóról, Masutatsu Oyamáról, hiszen ő egy elég karakteres figurája a harcművészeteknek, és nagy tisztelet övezi a nevét más stílusok követői között is.

Oyama mester egy nagyon karizmatikus személyiség volt. Ő koreai származású egyébként, gyerekként került Japánba, ekkor ismerkedett meg a harcművészetekkel. Több stílust is tanult – többek között shotokan karatét és goju-ryu karatét -, és a későbbiekben ezeket a tradicionális stílusokat kissé átértelmezve alkotta meg kyokushin karatét. A kyokushin formagyakorlatai a mai napig a shotokan és a goju-ryu stílusra épülnek.

Amit Oyama megalkotott formagyakorlat, a Ga-Ryu, vagyis a Nyugvó Sárkány, amelyet a kyokushin karatésoknak 3. dan-os vizsgán kell bemutatniuk. Oyama 1923-ban született, és az ’50-es években történt az, hogy a Kyosomi hegyre felmenve, 18 hónapon keresztül remeteként élt és edzett. Ez idő alatt nagyon kemény megpróbáltatásoknak tette ki magát. Amikor „lejött a hegyről” letette a kyokushin karate alapjait, ezt követően egész életét ennek a karate stílusnak a megalkotására és népszerűsítésére tette fel. 1954 táján egy kis külváros dojo-t hozott létre, ahol elkezdte tanítani a saját karate stílusát. Innen indult világhódító útjára kyokushin karate. Azt hiszem mondhatom ezt, hiszen az egyik legnépszerűbb karate stílusról beszélhetünk…

erre majd még később visszatérünk…

A Kyokushinkai egyébként azt jelenti, hogy találkozás a végső igazsággal. A lényege az, hogy az erős fizikai terhelés nyomán erős ütésekre és rúgásokra lesznek képesek a karatékák. Full-contact stílusról beszélünk, tehát mi a találatokat nem csak jelezzük, hanem be is visszük az ellenfélnek. Védőfelszerelés nincs, maximum herevédő a férfiaknak és mellvédő a hölgyeknek. E miatt egyébként nálunk fejre ütni nem lehet, hiszen akkor roncsolódna az arc. A rúgások bevihetőek teljes erővel a test egész felületén. E miatt hívták egyébként a kyokushint „power karaténak” Európában. Bár az egyik legfiatalabb karate stílus, mégis tradicionálisnak tekinthető. Oyama mester 1994-ben bekövetkezett halála után megalakultak a kyokushinra épülő stílusok, mint például a seido karate.

Említetted hogy a kyokushin a tradicionális okinawai stílusokból (shotokan, goju-ryu, stb.) eredeztethető, és sok a hasonlóság ezekkel. Mi az, amiben viszont a kyokushin különbözik a többi stílustól?

Oyama azt tanította, hogy a körkörös mozgásból indul a technika, és egy egyenesen át egy pontba fókuszáljuk az energiát. Maguk a körkörös mozgások azok, amik lényegesek, és megkülönböztetik a kyokushint a többi karate stílustól. Illetve ami fontos különbség: a valódi küzdelem. Tehát nem jelzett találatok vannak, hanem teljes erővel bevitt találatok. Oyama tanításai szerint reális küzdelmet csak akkor vívhatunk, ha reálisan is készülünk arra. Nekünk az edzéseken is teljes erővel mennek a küzdelmek, természetesen képzettségnek megfelelően állunk a partnerhez, hiszen az edzésen inkább partnerünk van nem ellenfelünk. Ilyenkor persze használunk védőfelszerelést is, hiszen ahhoz hogy nap, mint nap edzhessünk, el kell kerülnünk a sérüléseket, márpedig egy full contact küzdelmet nem lehet sérülés nélkül megúszni. Arra készítjük a tanítványokat teljesen a kezdő szinttől, hogy az ütéseket, rúgásokat teljes erővel kell bevinni.

Arra is kitértél az előbb, hogy egy népszerű karate stílusról van szó. Erre térjünk vissza egy kicsit: én úgy látom, hogy a kyokushin – legalábbis Magyarországon -, a legnépszerűbb karate irányzat, olyannyira, hogy laikusok szerintem sokszor magával ezzel a stílussal azonosítják az egész karatét. Jól látom ezt?

Ez valószínűsíthető…

Ez miért alakult így, hogy tudott ennyire erősen gyökeret verni itthon a kyokushin?

Szinte biztos, hogy a legnépszerűbb a karate stílusok közül a kyokushin, bár ez nem jelenti azt, hogy nem tisztelnénk a többi harcművészeti ágat. Én inkább azt mondom, hogy mindegyiket lehet jól és rosszul csinálni. A kyokushinra visszatérve: 1972 óta van hazánkban jelen ez a stílus, egy Svédországban élő, de magyar származású mester révén került ide. Furkó Kálmán és Adámy István nevéhez fűződik a kyokushin meghonosítása. Iszonyatos létszámban indult meg a tanítás. Nagyon érdekelte az embereket, mert egy kemény karate stílusról van szó, ahol tényleg a valós küzdelmeket helyezték előtérbe. A kyokushin erődemonstrációi, a töréstechnikai bemutatók is elég látványosak voltak. 1972-től kezdve gombamód szaporodtak a klubok Budapesten, Szolnokon, Székesfehérváron és az ország más városaiban. Volt olyan időszak, mikor a kyokushin karate szervezetén belül hatezer ember gyakorolt. Ez egy elég komoly létszám, ma már nincsenek ennyien. Sajnos amikor Oyama meghalt 1994-ben megindult az, ami minden karate stílusnál az alapító halála után: osztódás, hatalmi harcok stb. Több világszervezet és több hazai szövetség van már napjainkban. A magunk szervezetéről, mi a WKO Kyokushin Karate világszervezetéhez tartozunk, melynek vezetője Kenji Midori 7. dan-os mester, aki 1991-ben világbajnok is volt. Ez a legnagyobb létszámú világszervezet. Ehhez tartozik a Magyar Kyokushin Karate Szervezet, amelybe jelenleg 69 klub tartozik, és 3500 fős taglétszáma van. Magyarországon is több szervezet van, de a szervezetek közt, mint ahogy stílusok között sem szeretek különbséget tenni. A mi klubunk, a Shogun SE a Shin-Kyokushin szervezethez tartozik, amelynek vezetője Karmazin György 5. dan-os mester. Az eredeti kérdésre visszatérve: a kyokushin napjainkig egy nagyon népszerű stílus, és tény, hogy ezt gyakorolják legnagyobb létszámban hazánkban.

Shogun Se- formagyakorlat

Shogun Se- formagyakorlat

Térjünk át a Shogun SE-re. Kérlek, mutasd be a klubotokat.

Shogun SE 2007 őszén alakult, tehát elég fiatal klub vagyunk. Az előző karate klubunkból páran kiválva alakítottuk meg. Én ekkor már 17 éve karatéztam. Tizenegy néhányan voltunk, megalakítottuk az egyesületet és elkezdtük a munkát: heti három edzésünk volt, versenyzőink is voltak, tehát voltak felkészülések is. Elkezdtük hirdetni, népszerűsíteni a klubot, egyre többen csatlakoztak hozzánk. Mivel sok gyerekjelentkező volt ezért kialakítottunk egy gyerekcsoportot, heti két edzéssel. Nekem egyébként mindig az volt a meglátásom, hogy egy harcművészeti klub akkor működik megfelelően, ha a kicsiktől az idősebb korosztályig mindenki megtalálja a számítását. Nemcsak a versenyzők, hanem mindenki, aki gyakorolni akarja a karatét. De ez a versenyzők szempontjából is ideális, hiszen így a klub ki tudja nevelni a saját utánpótlását. Innen ered az ötletem, amit 2009-től el is kezdtem megvalósítani: ovisoknak is elkezdtük oktatni a karate mozgásanyagát. Megkerestünk óvodákat, és elindítottunk egy ovis-kisiskolás csoportot, majd később kihelyezett csoportokban, az ovikban is foglalkoztunk közép- és nagycsoportos gyerekekkel. Ez az Ovi-Karate, ahol még nem páros gyakorlatokra és küzdelemre kell gondolni, hanem a karate mozgásanyagára, illetve a fegyelemre és a figyelemre neveljük a gyerekeket.

Shogun Se- erőnlét

Shogun Se- erőnlét

A tapasztalatok jók: sokan a kisiskolás kort elérve az egyesületben tovább folytatják az edzéseket. Így az az iskolarendszerű karate oktatás, amit elképzeltem az elején, megvalósult: már vannak saját nevelésű versenyzőink. A klubon belüli gyerekcsoportokat is különválasztom: van egy 5-8 éves korosztályi csoport, és egy 8-13 éves csoport. Életkori sajátosságokra odafigyelve, megfelelő pedagógiával tanítjuk őket. Az ovisoknál és kisiskolásoknál inkább a pedagógiának kell dominálnia, nem pedig a „nagy karate mesternek”. Minél idősebb valaki, annál nagyobb terhelést kap. A felnőtt csoportokban 14 éves kortól felfelé vannak tagjaink. Ezeken az edzéseken a fehér övesektől a fekete övesekig mindenki együtt gyakorol. Ha olyan jellegű munkát végzünk, akkor övfokozat szerint csoportokra bontva zajlik az új tananyag tanítása. Nagyon fontos, hogy a kezdőket már az első edzéstől kezdve egyforma arányban tanítsuk technikákra, formagyakorlatokra és küzdelemre is. Komplexitást tanítunk, mert minden mindennel összefügg, és mindenhol a harcot kell, hogy megjelenítsük. Ez alapján tanítanak a segédedzők is a kezem alatt. Szabó György (1. dan) – ő korábban Berettyóújfaluban karatézott, de már négy éve a Shogun SE oszlopos tagja, és mondhatom azt, hogy ő a jobb kezem. Meg kell említeni Nagy Miklóst (4. kyu) és Sári Enikőt, Farkas Adriennt és Farkas Bálintot – ők segítik a munkámat Debrecenben. Három évvel ezelőtt Mikepércsen is beindítottunk egy csoportot, ahová én és Szabó György járunk ki edzéseket tartani. E mellett Gyönkön, a Dunántúlon is van egy csoport. Egy volt debreceni edzőtársam dolgozott ott, elindított egy csoportot a Shogun SE színeiben, én pedig a kezdetektől lejártam oda, hogy adjak egy szakmai vonalat. Sajnos az edzőtársunk eljött onnan, munkahelyet váltott, de én nem akartam hagyni, hogy elsikkadjon az a csoport ott, hiszen Tolna megyében nekik a legközelebbi edzéslehetőség az 50 km-re lévő Paks lett volna. Krasznai Tamástól, a paksi kyokushin klub vezetőjétől, jó barátomtól kértem segítséget. Ő is átjár edzéseket tartani, illetve én is havi szinten eljárok oda edzéseket tartani. Állandó jelleggel pedig egy megbízott segédedző, Bakonyi Ferenc van a csoporttal. Ez a dolog olyan jól működik, hogy 2012-ben a legeredményesebb Shogun SE versenyző a gyönki klubból került ki Bakonyi Ádám személyében, aki mind a Diákolimpia döntőt, mind a Magyar Bajnokságot megnyerte, illetve a Világkupán 5. helyezett lett. Ezek nagyon komoly eredmények. Ha már az eredményeknél tartunk, kitérnék erre bővebben: a versenyzés az egyik szegmense a karaténak és a karate gyakorlásának. Én fontosnak tartom ezt, hiszen igazán éles küzdelmet egy dojo-ban akarva akaratlanul sem tud vívni az ember, hiszen klubtársakkal, ismerősökkel kell megmérkőznie. A versenyen viszont mindkét fél győzni akar, és mindenki kihozza magából a maximumot. Már a klub megalakulásának első évében is szerepeltünk versenyeken, de a tavalyi évben a 69 magyarországi kyokushin szervezet közül mi lettünk a kilencedik legeredményesebb klub.

Diákolimpiai bajnokok, korosztályos magyar bajnokok kerültek ki közülünk. Fontos az utánpótlás nevelése, nem csak a versenyzés szempontjából, hanem egyébként is. Ezért van külön utánpótlás versenyzői edzésünk, erre pedig járnak kisiskolások is. Versenyzők esetében heti minimum kettő edzés van, de versenyek előtt akár minden nap is van edzés. Ebbe bele kell venni a kiegészítő edzéseket, mint a futás, a súlyzós edzések, és a pontozó- zsákoló edzéseket és hasonlókat. Igyekszünk odafigyelni arra, hogy mindenki a legjobb felkészítést kapja. A legfrissebb hír: 2013-ban indultunk a Szlovák Bajnokságon és a Zemplén Kupán. Mindkét megmérettetésen ott voltunk az első háromban, Szlovákiából négy aranyérmet hoztunk el. Már egyéni teljesítmények is megjelentek. A szlovákiai versenyen Sári Enikő lett a legtechnikásabb női versenyző, a diákolimpia elődöntőjén Farkas Adrienn lett a legharcosabb női versenyző. Amikor már egyéni teljesítmények megjelennek, az már komoly dolog. A diákolimpiai elődöntők eredményeit most kaptam meg: a 69 hazai kyoksuhin egyesületből a harmadik legeredményesebbek vagyunk az idén, illetve a diákolimpiai elődöntőkön a Shogun SE áll az első helyen. Ez öt év alatt nagy teljesítmény, büszke is vagyok rá, és azt hiszem versenyzés terén jól haladunk.

A versenyzésről sokat beszéltünk, de nézzük meg azt, hogy hogyan jelennek meg nálatok a karate más aspektusai: a tradíció, a filozófia, az önvédelem…

Nálunk fontos, hogy mindenki megtalálja a saját számítását. Senkit nem erőltetünk a versenyzésre. De azért valljuk be; a gyerekekben benne van a versenyszellem, és valljuk be az élet is erről szól. De aki nem akar, nem versenyez, hanem a saját igényeihez mérten kapja meg a képzését. Mi azt szeretnénk, ha mindenki azt kapná, amit szeretne. Hála Istennek azt mutatják a statisztikák, hogy kevés a lemorzsolódás, így ezt meg is találják az emberek nálunk. Nagyon fontos dolog, hogy sok edzésen nem versenyre készülünk, hanem például egy formagyakorlat mozdulatait elemezzük ki. Az idő elteltével én is szeretnék egyre inkább elmélyedni a kyokushin karate, és általában a harcművészetek világában. Beszélhetünk tradicionális stílusokról, de szerintem olyan, amit megalkottak és nem változik, nincs.

Shogun Se- Zsákolás

Shogun Se- Zsákolás

Ez az én véleményem, és lehet, ezért megköveznek, de vállalom. Van egy jelmondatom: „A szamuráj soha nem túl boldog és soha nem túl szomorú, mert megtanulta, hogy az élet változik.” Ez nem egy elkeseredett mondat, hanem az van benne hogy az egész élet egy változás: jobb esetben egy fejlődés. Mi is keressük azt, hogy a karaténk hogyan fejlődjön. Válogatott edzőktől korábban megtanultam, hogy más sportágak módszereit is bevezették az edzéstervbe. Más harcművészeti stílusok mozgásait is integrálták a kyokushinba. És ezzel egyet értek, hiszen ha harcművészetekről beszélünk, akkor egy közös ősről beszélünk: abból alakultak ki a későbbi stílusok. Nekem az egyik célom, hogy ássak lefelé az ős-harcművészet felé. Mi ezért nem csak kifejezetten a kyokushint tanuljuk, hanem beszélünk időnként fejütésekről, földharcról, amiket néha gyakorlunk is. Kifejezetten foglalkozunk olyannal is, hogy egy-egy technikát minél mélyebben megismerjünk, hogy tudjuk mit miért és hogyan csinálunk. Egy-egy technikára nem egy, hanem többféle megoldást keresünk. A harcművészetek esetében ugyanis fontos dolog volt, hogy nem egyből pusztakezes harcról volt szó, hanem használtak fegyvereket. Amikor például Okinawán a katonai megszállás idején betiltották a fegyvereket, akkor elővették a mezőgazdasági eszközöket és azt használták fegyverként. Mikor erre sem volt lehetőség, akkor voltak kénytelenek a testüket használni fegyverként az emberek. A formagyakorlatokban ez el van rejtve, mi pedig igyekszünk úgy gyakorolni, hogy ezeket fel tudjuk térképezni. A formagyakorlat nem csak egy képzelt ellenfelek elleni harc és mozgáskoordináció fejlesztő gyakorlat, hanem ezeknek a gyökereknek a forrása is.

Köszönöm a beszélgetést, sok sikert nektek a továbbiakhoz!

Kiss Ákos

forrás: debrecenplus.hu

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
I. Harcművészeti Élménynap-Bemutatkozik a debreceni Shogun SE, 10.0 out of 10 based on 1 rating

A szerző

-

Szólj hozzá

 
hirdetés médiapartnerünk
3D Sportegyesület 19. SAKURA Kupa 57. Bocskai-emlékverseny 114. Országos Úszó Bajnokság 420 éve született Adorján Patrik Almási Dávid Antal Sándor Aquapark futóverseny Aradi János Aradi János emlékverseny Arkadas Baranta SE Atlétikai Eb. Bako team Bakó László Balczó András Balibán Márk Balla Ádám Balogh János Bambi tőrverseny bangkaw bemutató bemutatók Berecki Dezső Berettyó-forrás Berettyóújfalu Berettyóújfalui Szirt SE Bernáth István beszámolók Bicske kupa Biczó Bence Bihari Sportegyesület Bocskai István Általános Iskola Bodó Béla Bokross Zsolt Boros Norbert BoxingOne Boya Eagles Golf és Country Klub Bujikan Főnix Dojo Bujinkan Főnix Dojo Bushido Karate SE Bushido Kendo Klub Bushido Spartan Kempo Debrecen Bányai Júlia Általános Iskola Bányász József Báthory Gym Báthory SE Béres Ernő Böszörményi Körútfutók SE Capoeira Hungria Debrecen chi kung Chrobák Gyula Comenius (Jan Amos Komenský) Csapó Géza Cseh László Cseke István Csodaforrás Csősz Imre CXIV. Úszó Országos Bajnokság DABE Danilo Huertas mester Dankó Ferenc Debrecen Gladiators Debrecen Hornets Debreceni Búvárklub Debreceni Frizbi Sportegyesület Debreceni Gladiátors Debreceni Golf Club Debreceni Kardvívó SE Debreceni Kilométerek Debreceni Kutya Sport Klub Debreceni Lovasakadémia Debreceni Nagyerdő Debreceni Oláh Gábor utcai stadion Debreceni Rendőr Sportegyesület Debreceni Speedway SE Debreceni Sportcentrum Debreceni Sportuszoda Debreceni Tai-Chi Kulturális és Életmód Közhasznú Egyesület Debreceni Tigers debreceni vívás Debrecen Panthers Debrecen Tigers Decathlon Derecske Deél Szabolcs DH-Szerviz SE DHSE-PMD Dihen Károly diákolimpia Dobogókő Dobos Dorottya Docepares eskrima Domino DSE Dr.Aradi jános Dr.Gila Pál Dr. Harnos Imre DRSE DSC-SI DSC_SI Dudás Attila DVMK DVSC Dávid László Dévay Márk díjugratás edzés edzések edzéstervek edzőtábor Egerszegi Krisztina egészség elismerés elismerések eredmények Európa Bajnokság Factum Sport Debrecen Fazekas Károly Fedettpályás verseny Fejes Tóth István Field Target Fighters Run Flex-HD SE fogathajtás Fontana Kick-Box SE Forrest futás Friss Oxigén Alapítvány Fuku-do SE félmaraton Fényes Zsolt Fórum Debrecen Földes Fülöp-szigeteki világbajnokság Gajdán Tai Qi SE gerelyhajítás Giczei Csaba Gombfoci világbajnokság Gutema Emánuel gyakorlatok Gyurta Gergely Győri Gladiátor Győrösi Nikolett Hajdú-Bihar megyei mezei bajnokság Hajdú-Bihar Megyei Sporttörténész Egylet Hajdú Rendészeti Sportegyesület Hajdúszoboszló Hajdúszoboszlói Kyokushin Karate Hajdúszoboszlói Shotokan Karate Egyesület Hajdúszoboszlói Árpád SE Hajdúsági Vándorok Túraegyesület Hajdú Íjász Klub Harangi Imre Sportegyesület Harsányi Olivér helyszínek Herpály SE Holoda Péter Hungarian Masters Open Hungarian PitBull Fihgters HVSE híerk hírek hírek.eredmények Hódos Imre Sportcsarnok Húsvét Húsvéti futás I. CMAS Világ kupa I. Fedett pályás nyílt Országos Bajnokságon I. Harcművészeti Élménynap I.Irinyi Kupa I.Kyo Kupa Ichiban-do SE Ifi-Junior Országos Bajnokság II. Aqua-Palace Kupa II.Fórum futás II.Nem oda Boda II.Rotary Maraton III. Nem oda Boda III.Oxigén Nagyerdei Maraton III.Rotary Futófesztivál III.Tüske-kupa In Memoriam interjúk JKD Kali Debrecen Egyesület Justitia Debrecen Egyesület Jánoshalma Kalucza Norbert Kardos Csaba Karim Trabelsi Kazi Tamás Kerekes Gréta Kis Gergő Kiss László Kiyosumi Dojo Komádi Barnabás Koroknai Máté Koroknai Tibor Kosina Gergő Kovács Zsolt Kozma Dominik Krasznai Róbert Kráter-tó kung-fu Kurunczi Zoltán Kvóta Kyo.Hungária SE Kyokushinkai Káldy Zoltán Kálucz Martin Kányási Roland Káptalantóti Kék Bolygó Egyesület Ladányi Zoltán Lakatos István Leitner Dorka Letizia Sc. Lipták Tamás LITOGRÁFIA – KN FOTÓSTÚDIÓ Kupa Londoni olimpia Lovas Miklós Ludmány László Lázár Magdolna Lévai Tibor Madarász Tamás Magosi Norbert Magyar Hospice Alapítvány magyar junior válogatott Major Zsolt Makói döntő maraton MEFOB meghívás Mester Lajos Mikepércs Black Sox Mikula Norbert Mikula Richárd Milano Thunder MMA Mohácsi Péter Molnár Eszter Muhari Gábor Mátravölgyi Zsolt Máté Attila Mózes Dániel Nagy Attila Nagy István Nagy Konrád Nagy Tamás Nagy Tibor Nagy Xénia Nyírerdő futás Nárcisz Futófesztivál Németh Kata olimpia olimpikonok Orbán Szabolcs Országos Bajnokság Országos Fekvenyomó Diákolimpia OXIGÉN NAGYERDEI MARATON Oxigén Kupa Papp Gergely Papp István Petőfi Kulturális Szabadidő és Sport Egyesület Pilisi erdő ping pong programok Pusztai Árpád pályázat Rajkai Emlékverseny Raus Tamás repülőmodell kupaverseny Risztov Éva Rotary futófesztivál Rotary maraton Rácz Csaba Rácz Roland Réz-hegység Salánki László SBKSE-KABA shito-ryu Shogun Se Simon Petronella Siteri Róbert Soltész László Somi Miklós Speedway Se sportsérülések Sport XXI. Alap Program Stefán Milán Szabó György Szabó Tamás Szabó Titusz Szalóki Antal Szarka István Szatmári László Szeghalmi diákolimpia szeminárium Szezon Szilágyi Áron Szilágynagyfalu Szladek Máté Szoboszlói Bike Klub Szoboszlói kung fu Szöllősi Patrik Sárosd Sárospatak Sárospataki utánpótlás olimpia Sátor Sólyomkő vára Súlyemelő diákolimpia súlylökés Tabaka József tagfelvétel Tarányi József Taskó Rodrigó Tata Tatár Tenisz Center Tavaszváró Futás technika technikák Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány Ten-Shin terepfutás Tereprali OB Termál Kupa testnevelés thai-boksz Tihanyi Sándor toborzás Tollaslabda Utánpótlás Bajnokság tornaórák Trabzon Tumbász József táplálkozás Téglás Téglás Hajdú Ipari VSE Tóth László Tóth Szabolcs Török Imre Török Róbert Ujvári Gergő Ungai János Ungvári István Unvári István Varga Gábor Varga Miklós Varga Tamá Varga Tamás verseny versenyek versenyeredmények versenyeremények világranglista Vénkerti Diáksport Egyesület Wágner István XII.Országos Pedagógus úszóverseny XII. Árpád-kupa XIII. fekvenyomó diákolimpia XIII. Szársomlyó Kupa XVI. Rövidpályás Országos Vidékbajnokság Yours Truly Yours Truly Futás Zahari Vincze Ziccer Tenisz és Szabadidő klub Ó Nagy Ferenc Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Debrecen Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Egyesület Úszó EB