KankuA Kyokushin karate megalapítója Masutatsu Oyama, (1923 július 27) aki megreformálta a több ezer éves múltra visszatekinto harci muvészetet, elotérbe helyezve a valós küzdelmet és a hatékonyságot. A fizikai aspektusok mellett céljául tuzte ki az emberi értékek megorzését és az ifjúság egészséges életmódra való nevelését.

Az alapító mester egyedülálló rekordokat mondhat a magáénak: másfél éven át napi 12 órát edzett, három egymást követo napon 100-100 ellenféllel küzdött meg sikeresen, de mindezek felett létrehozta az egyik legsikeresebb karate szervezetet.

A KYOKUSHIN szó három szótagból tevodik össze ezek jelentése a következo:

KYOKU = legtávolabbi, alapveto, végso.

SHIN = igazság, valóság.

KAI = találkozás, összekapcsolódás.

Így a KYOKUSHIN szó jelentése találkozás a végso igazsággal.

A Kyokushin karate szimbóluma a kanku, amely a kanku dai katában egy égvizsgáló pozíció. Ezt a kéztartást úgy képezzük, hogy a kezünk ujjait összezárjuk, és a mutató és hüvelykujjnál összeérintjük a két kezet. Az ujjak találkozásánál van az összekapcsolódás, a csukló résznél az ero, a két kéz között elnézve pedig a végtelen, az egészet összefogó kör pedig a harmóniát jelképezi.

Kanji

Kanji

A Kyokushin célja a test és lélek harmóniájának az elérése. A küzdelemben pedig a valós küzdelemre készít fel. Oyama gondolatai szerint valós küzdelemre csak valós körülmények között lehet felkészülni.