Edzéslátogatás saját és más egyesületeknél, adták ki a feladatot a TF karate sportedzői képzésen. Gyorsan végigpörgött a fejemben hova is tudnék elmenni a környéken, hogy más egyesület edzéseit is végig tudjam nézni. Mivel Debrecenben dolgozok kézenfekvő volt, hogy az egyik ilyen edzéslátogatást ott fogom elvégezni. Felhívtam Rácz Csaba Senseit, hogy megkérdezzem van-e lehetőség egy edzést végignéznem. A válasza az volt, hogy természetesen akár kettőt is, hiszen csütörtök lévén gyerek és senior edzés is lesz.

Felkerekedtem hát és munka után elmentem a Szoboszlói Úti Általános Iskolába. Az edzőterem előtt már sok gyerek és szülő álldogált, az edző megérkezésére vártak. A Sensei megérkezésekor sok kis szempár ragyogott fel, a gyerekek szaladtak a mestert köszönteni. Az edzőterembe a Dojo etikett betartásával belépve a papucsokat szépen sorban az ajtó mellé helyezték, majd felszabadult kergetőzésbe fogtak. Fudo dachi adta ki a vezényszót a Sensei, a nagyobbak egyből beálltak, de a kisebbek is hamar megtalálták a helyüket némi segítséggel. Az üdvözlési formák után megkezdődött a bemelegítés, néhány mérsékelt nyújtó és keringésfokozó gyakorlat után jöhetett a játék. Na, mit játszunk? Kérdezte Sensei, szinte mindenki ugrándozva jelentkezett, hogy Ő választhasson játékot, de ez csak a leggyorsabban jelentkezőnek adatot meg. Tűz-víz-repülő mondta a Sensei által kiválasztott gyerek, ami után nagy ujjongás közepette megkezdődött a játék. Mire a játéknak vége lett minden gyerek megfelelően bemelegedve várta a következő feladatot.

Az edzés fő részében mindenki a saját övfokozatának megfelelő állást és a hozzá kapcsolt technikákat gyakorolta, majd az övvizsgával rendelkezők a Taikyoku Sono Ichi katát mutatták be. Személy szerint én még nem foglalkoztam ilyen fiatal összetételű csoporttal, hát nem könnyű. Nem egyszerű a fegyelmet és a figyelmet fenntartani, de a jó edző tudja a titkot. Úgy érzem én is a birtokába jutottam ennek a titoknak, ami nem más, mint a JÁTÉK. A játék jutalom, de ha megvonjuk a játszás lehetőségét, akkor büntetés, a játék jó a keringés fokozására, de kiválóan alkalmas az állóképesség fejlesztésére is, nem beszélve az ügyesség, a győzni akarás, a mozgás koordináció és a karate gyakorlásához szükséges többi képesség elsajátítására.

A játékkal ösztönözve a gyerek jobban megtanulja a kihon alapjait is.
A gyerek edzés után következett a seniorok tréningje. Az edzés jó hangulatban, de mégis fegyelmezett körülmények között telt. Az életkornak megfelelően hosszabb bemelegítés és nyújtás után egy sokrétű edzést láthattam. Zsákmunkát, kihont, katat, majd páros küzdő gyakorlatokat végeztek el, a blokkok között önállóan végrehajtott nyújtásokkal és lazításokkal, a sérülések elkerülése érdekében.

Jó érzéssel tölt el az, hogy a „régi idők” karatékái újra visszatérnek az edzésekre, vagy esetleg a szülők a gyermekeiken látva a karate jótékony hatását idősebb korukban kezdik el az edzéseket. Természetesen már más célok dominálnak, mint a fiatal titánok esetében, mint például az egészségmegőrzés, a munkahelyi stressz kezelése, kikapcsolódás. Nyugodtan mondhatom, hogy egy jó edző segítségével minden korosztály elérheti a karatéban kitűzött célját. A Shogun Se-nél tett látogatásom során mindenképpen pozitív tapasztalatokat szereztem a korosztályonkénti edzésvezetéssel kapcsolatban, melyeket a későbbiek során a saját edzéseimen is fel tudok használni.

Osu!
Erdei László 2. Dan