Meghívásunknak eleget téve, 03. 17.-én, csütörtökön sensei Rinyu Sándor, a Berettyó Budo SE. vezetője és tanítványai voltak egyesületünk vendégei. Kérésünknek megfelelően a sensei segítségével az önvédelem alapjaival, a combat elveivel ismerkedhettek a jelenlévők.


Bemelegítésként fogásbontásokkal kezdtünk. A sensei felhívta a figyelmet az egész test tömegének a mozgatására; minden mozgásnak a harából kell kiindulnia, csak így lesz dinamikus és ”erőlködéstől mentes”, élő. Alkalmaztuk a ”nagy mozgásból csináljunk kicsit” elvet. Ezután egyszerűbb csukló, könyök, és vállfeszítések következtek. A sensei beszélt a világunkat mozgásban tartó yin-yang minőségeknek a harci technikákban való megjelenéséről. Gyakoroltuk az ellenfél felé való ”befelé mozgást”, mint általános combat-elvet.

A sensei elmondta, hogy az életben a támadó fél leggyakrabban gyaku ütéssel támad, ezért mi is itt folytattuk a gyakorlást (de természetesen ennek analógiájára bármi más is lehet a támadás): gyaku tsukit hárítottuk a küzdő vonalból kilépve, majd ráfogva a támadó kezére, aktiváltunk egy kyusho pontot a felkaron, így kényszerítettük a támadót a földre; ezután betörve a könyökhajlatot, Z kulccsal rögzítettük a támadó karját, akit így harcképtelenné téve könnyen el lehetett vezetni… stb. Az egyes technikai elemeket egymás után illesztve egy 6-8 elemből álló bonyolultnak tűnő, de rendkívül egyszerűen alkalmazható élő combat-láncot gyakoroltunk, ismételtünk végig.

Az edzés végén a bot és a kés  –mint az önvédelmi szituációkban leggyakrabban előkerülő eszközök–  használatáról, az ellenük való védekezés elveiről beszélt a sensei, valamint ismertetett néhány csemegét, piszkos trükköt a gyengébb idegzetűek kedvéért. A kedvenc, a legbrutálisabb az ”orosz módszer” (szemkinyomás, gerinctörés, nyakkitörés, stb.) volt.

Összefoglalva: A téma nagysága, és az idő rövidsége miatt a sensei inkább az elvek ismertetésére, a kyokushinban megszokott mozdulatok más jellegű értelmezésére, a sportmozgástól eltérő, a valós harcban alkalmazott mozgás ismertetésére helyezte a hangsúlyt. (Így a tréning mini szemináriummá alakult.) Beszélt a jitsu és a do tartalmi különbségeiről, a tuite-jitsu hatékonyságáról, párhuzamot vont a kyusho pontok és az akupunktúra között. Szó volt az Öt Elem (föld, víz, levegő tűz, fém) egymásra hatásáról a harcban. Kiemelte a képzelet, a vizualizáció, és az imagináció jelentőségét a harci cselekmények során, stb… És tette mindezt habitusából adódó, szuggesztív, egyéni módon, humorbonbonokkal fűszerezve. A tréning végén egyetértettünk abban, hogy a nem túl távoli jövőben egy egész napos szeminárium keretében folytatjuk, hiszen az így megszerzett ismeretnek csak úgy van értelme, ha folyamatos gyakorlással készségszintre fejlődik.

Szubjektív: Bár az élet úgy hozta, hogy elkerültem Berettyóújfaluból, igyekszem fenntartani a hosszú évek alatt kialakult barátságokat az ottani mesterekkel, a volt edzőtársaimmal. Ezért is javasoltam Csaba senseinek ezen önvédelmi edzés megszervezését és nagyon örültem, hogy kedves mesterem és barátom, Sanyi sensei elfogadta a meghívást és eljött hozzánk! Köszönjük sensei!

OSU!

Szabó Gy.