Nagy várakozások előzték meg sensei Agócs által szervezett szemináriumot. A jelentkezők létszáma jól mutatta, hogy mind a témaválasztás mind pedig a meghívott mesterek személye érdekesnek bizonyult. 35 magyar városból és felvidékről is érkeztek tanulni shihan Benczétől, Kassai Lajostól és Myoken Zen mestertől.


Shihan Bencze edzése a kyokushinban megszokottól gyökeresen eltérő oktatási stílusban és szemléletben folyt. Az edzés témája a „test egysége” volt. A külső szemlélő számára néha teljesen egyszerű mozdulatok-mozgások komoly erőfeszítéseket kívántak a tatamin gyakorlóktól.


Tartalommal és értelemmel töltődtek meg a régi kizárólag a formai oldalon agyon hangsúlyozott mozdulatok.
A háromórás edzésen komoly szemléletbeli különbségekre a sport valamint a harcművészeti (Budo) mozgás közti különbségekre világított rá shihan Tóni.


A délutáni vendégek közben megérkeztek. Miközben a szeminárium résztvevői ebédeltek Kassai mester a reggeli futás után elmaradt lazítását már a tatamin végezte.
Myoken mester több tanítványát is elhozta, hogy pontosabban rávilágíthasson a harcművészet és a zen, illetve a zazaen kapcsolatára. A beszélgetést Kassai mesterrel kezdete sensei Agócs, ami szerencsére igen gyorsan interaktívvá vált és így megismerhették a jelenlévők a Kassai iskola értékrendjét valamint a harcművészetről vallott nézeteit. Tiszta logikus érvelése és a személy szerint benne is megvalósult értékrend valamint tudás átsütött az utolsó sorban ülőkre is.


Myoken mester hosszan és érthetően beszélt arról a belső útról melyet egy zen szerzetes jár be. Egy roppant értékes ember gondolatait hitvallását és hallhattuk. Igazi mester Myoken. Tudása olyan magasságokba emelte a szemináriumot, hogy azt sokan már követni sem tudták. Kassai mester jól definiálta a helyzetet. A szerzetes spirituális gondolatait egy harcos nem is értheti minden aspektusból, de a két világ összefonódik. A harcművészetek spiritualitás nélkül megmaradnak a sport a wellness szintjén.
A fiatal szerzetesek, akik maguk is gyakorolták, vagy gyakorolják harcművészetet a saját közvetlen tapasztalataikat mondták el a beszélgetés végén.

Sok információ, más szemlélet, más gondolkodás, más érzések és más közvetlen tapasztalások. Ez volt a jászberényi szeminárium.

„Minden mester annyit taníthat, ami benne is megvalósult…”

Ideje komolyan venni magunkat és a tükörbe nézni kitől mit és hogyan akarunk tanulni. Nincs idő tévutakra!

Forrás: Yakuzakse.hu

Fotók: Sempai Fekete Tamás

Még több fotó itt