Sümegen került megrendezésre egy igen magas minőségű szakmai edzőtábor,január közepén,melyen több különleges karatéka is részt vett : Inga Mikstaite , Martha Lubos , Marius Ilas és Szabó Zsófia. Ezek a felnőtt versenyzők többszörös EB győztesek és dobogósak, rengeteg tapasztalattal és tudással.Hatalmas dolog ,hogy velük edzhettünk ,hiszen ez nem mindennapi dolog.

Az edzőtábor lényege a kontinens és világversenyekre való felkészülés volt. Pénteken délelőtt indultunk Nagykátáról több autóval,a Yakuzák SE tagjaival utaztam ,mivel egyesületemből egyedül mentem ebbe a táborba.Az utazás nagyon hangulatosan telt el. Körülbelül délben érkeztünk meg a hotelhez , ahol a csomagok kipakolását követően mindenki elfoglalhatta szobáját.

Nem sokkal később kezdődött a tábor első edzése, melynek lényege az átmozgatás volt ,hiszen sokan több órát utaztak. Az edzés első felében rávezető gyakorlatokkal foglalkoztunk( koordinációs feladatok labda segítségével), átvettük a sportágspecifikus koordináció lépéseit is, valamint az árnyékmunkára is sor került.Az edzés második felében irányított majd szabad küzdelmek voltak. Először a csapat több részre szakadt,gyerekekre, férfiakra és nőkre. Itt mindenkinek lehetősége akadt a saját nemének megfelelő partnerekkel küzdeni.Persze ezekből rengeteget lehetett tanulni ,hiszen a legtöbb ellenfelünknek nem ismertük a technikáit ,mivel még nem volt alkalmunk együtt mozogni,küzdeni. Megtapasztalhattuk külföldi vendégeink küzdőstílusát is,melyhez persze alkalmazkodni kellett. Később összevonták a különböző csapatokat, és együtt folytattuk a szabad küzdelmeket. Az edzést követően a csapat elfogyaszthatta a megérdemelt vacsorát, és lemehetett a hotelben található wellness részlegbe kicsit kényeztetni magát.

A szombati napon 2 edzés várt ránk , délelőtt páros gyakorlatok keretében sajátíthattuk el a körmozgást és a reaktív erős feladatokat.Ezeket gyakoroltuk pajzson és pajzs nélkül is.Később irányított küzdelmekkel folytattuk az edzést,a feladatunk az volt ,hogy egy telefonfülkényi helyen kellett megoldanunk a küzdőmozgást és a különböző technikákat.Továbbá gyakoroltuk azt milyen, ha az ellenfelünk tolakszik előre,ezt hogyan tudjuk kezelni.Az edzés hátralévő részében kemény szabad küzdelmek voltak. A délelőttöt hosszú nyújtással és pihenéssel zártuk .

Az ebédet követően volt alkalmunk felmenni a Sümegi várba,ahonnan a kilátás csodálatos volt és nagyon jól szórakoztunk.A feljutás nem mondom hogy egyszerű volt ,mert a felvezető utat jég borította ,de karatésok vagyunk, sikerült megbirkóznunk ezzel az akadállyal is. Persze senki sem örült volna , ha Marius dob egy hátast a jégen ,de szerencsére erre nem került sor. A várlátogatást követően mindenki visszament a szállásra és pihent még pár órát az edzés előtt.

A délutáni edzésen a pár perces rávezető gyakorlatokat követően kezdetüket vették a szabad küzdelmek.Ezek egész edzésen folytak,majd edzés végén pár ember elmondta személyes véleményét az edzéssel/küzdelmeivel kapcsolatban. Másnap délelőtt még volt egy utolsó edzés a hazautazást megelőzően. Ezen az edzésen a csapat egyik fele zsákon ,a másik pajzson helyezkedett el,párokban.Feladatunk a visszatérő technikák gyakorlása volt,az ushiro mawashi geri és ushiro geri beillesztése a munkánkba. Inga és Marius is mutatott be feladatot a zsáknál,melyet mindenki tágra nyílt szemekkel figyelt.A fárasztó edzés végén még volt egy erősítő blokk ,hogy mindenki nyugodtan térhessen haza a táborból. Ez a pár nap nekem nagyon hasznosan és jól telt el, remélem még sok ehhez hasonló táborban vehetek részt ,és tudom kamatoztatni az itt szerzett tudásomat, mind edzéseken ,mind a versenyeken!!

Osu, köszönöm a lehetőséget!

Balázs Panni 2. Kyu