Magas életszínvonal, isteni csokoládé es sajt, világhírű kések? A Shogun csapatának következő úticélja a jelentős turizmussal rendelkező Svájc volt, ahol mi is csatlakoztunk a turisták tömegéhez es külső szemmel figyelhettük meg, hogyan is élnek az ottani emberek. Csütörtök éjfélkor bizakodva vágtunk neki az igen hosszú, ám élményekben gazdag útnak, melynek végállomása a Swiss Open Juniors elnevezésű verseny volt.

A közel 16 órás út lehetőséget biztosított, hogy megcsodálhassuk Ausztria es Svájc természeti adottságait, ezt mar csak a német határvidék es München látványa tetézte. Aznap a hosszú programlistánk elején a mérlegelés állt, melynek a versenyt szervező Shihan dojoja adott helyet. Miközben a versenytársaink mérlegeltek, mi az ablakon kinézve figyeltük a közeli hegyek rendkívüli látványát.

Miután mindenki sikeresen mérlegelt elindultunk a szállás felkutatására meglepetten fedeztük fel, hogy egy régi börtön épület hotellé átalakított változata áll előttünk Luzern belvárosában. A nap hátra lévő részében futottunk egyet a Reuss folyó partján kiélvezve a friss levegőt és a kellemes időt. Edzés közben a helyi emberek érdeklődve figyeltek minket, mosolyogtak, körbe álltak. Éreztük, hogy szívesen látnak ott minket, látszott rajtuk, hogy kihasználjak a nap minden pillanatát es “élnek”. Egy kellemes vacsora elfogyasztása után mindenki fáradtan, de izgatottan feküdt le aludni a “cellájában”.

A verseny reggelén már mindenki a sorsolás tudatában indult a csarnokba, ahol az ellenfelek tömege vart minket. 15 ország versenyzői léptek aznap tatamira, hogy harcoljanak a gyönyörű es egyedi kupákért. Nagyon színvonalas rendezvénynek lehettünk tanúi, pozitív meglepetés volt, hogy nagyon szigorúan figyeltek a kiírásban leírtak betartására. A program az előírt időpontban kezdődött a formagyakorlatokkal majd a csapatok összehangolt katái kerültek a figyelem középpontjába. A küzdelmek követésének könnyítésére tatamikra lebontva voltak kiírva, hogy melyik küzdőtéren milyen kategóriájú viadalok lesznek láthatóak. A gyerekektől egészen a junior kategóriáig a versenyzők a full contact kyokushin szabályrendszert betartva küzdhettek. A gyerek 1 kategóriában küzdő harcosok is változatos technikákkal színesíthették küzdelmeiket, míg az ifi-junior korú versenyzőknél nagyon szép KO-k kerültek bemutatásra.

A verseny végeztével boldogan es büszkén vittük végig Luzern utcain az aznap megszerzett 3 kupát. Az ismeretlen mégis közvetlen emberek az ablakokból lekiabálva gratuláltak az elért sikerünkhöz. Svájci látogatásunk utolsó napján korán indultunk neki a hosszú hazaútnak, szomorúan intettünk búcsút ezen ország nyújtotta hangulatnak es az itt lakó embereknek. Visszagondolva látva a litvánok es lengyelek hozzáállását van meg mit tanulnunk, de izgatottan es munkára készen varjuk a következő felkészülést és a további nemzetközi/hazai versenyeket.

Szabó Dorina