Mint ismeretes a Kyokushin karatéban az előrelépés lehetősége, a vizsgarendszer és azon belül az elvárható követelményszint 16-18 éves fiatalok, felnőttek részére lett megalkotva, hiszen régebben nem volt jellemző, hogy 6-8 éves gyerekek karatézzanak. Az idők változnak, így ma már nem ritka az 5, esetenként 4 éves ifjú karatéka! (Debrecenben egyesületünk több óvodában tart 4-5 éveseknek ”Ovikarate” foglalkozásokat!) Természetesen a régi hagyományos vizsgarendszer nem alkalmas a kicsik számára. Szervezetünkben néhány éve elindult egy ilyen jellegű munka, ennek keretén belül kialakításra került egy gyerek övvizsgarendszer, az úgynevezett ”Kokyu-rendszer”, amely az egyes szinteket  –a gyerek életkorából adódó anatómiai- idegrendszeri- élettani különbözőségeit figyelembe véve–  felosztotta ”köztes” vizsgákra.

A Kokyo rendszerből végül 14-15 éves kor körül a fiatalok zökkenőmentesen integrálódnak a ”normál” vizsgarendszerbe. A Kokyu-rendszer nem kötelező, minden egyesület vezetője szabadon dönt, hogy alkalmazza-e, vagy sem. Mi alkalmazzuk, sőt, igen sok pozitív dolgot tulajdonítunk neki!

A fentiek jegyében április 19-én Kokyu vizsganapot tartottunk! Edzői jelölés alapján az életkornak és a karatéban való jártasságnak megfelelően három csoportban teljesítettek a gyerekek. Délelőtt a legkisebbek adtak számot tudásukról. A technikai elemek mellett ügyességi-, mozgáskoordinációs-, és erősítő gyakorlatokat is kértünk a kicsiktől, valamint elméleti kérdések is voltak. Ezt követően az edzők segédedzők közös munkaebéden vettek részt.

Délután már a nagyobbaké volt a főszerep. A másfél órás intenzív számonkérés során nekik is kellett erőnléti, valamint nyújtógyakorlatokat bemutatni. Láthatóan elfáradtak a tanítványok a vizsga végére. J Ebből a csoportból hat fő ”normál” kyu vizsgát teljesített, így a végén nekik küzdeniük is kellett.

16,00 órától a legnagyobbak következtek. Természetesen a társaság életkorának és a karatéban eltöltött 3-4 évnek köszönhetően itt már a mérce is magasabbra volt téve. Erőnléttel kezdtünk, majd kihon, idokihon következett. Kicsit gyorsabbra vettük a tempót, így az állóképességet is teszteltük. Kata, és utána küzdőkombinációk következtek. A végén itt is elméleti kérdésekkel zártunk. Nagy örömünkre mindenki sikeres vizsgát teljesített!

Mindhárom csapat, az életkorának megfelelő szinten komoly elszántságról, akaratról adott bizonyságot. Jó volt nézni, ahogy együtt dolgoztak, fegyelmezettek voltak, ”akarták” a következő fokozatot megszerezni. A vizsgák végén a szülők is bejöhettek a terembe, a sensei a szülők előtt értékelte a csapat teljesítményét, majd név szerint kiszólítottuk az adott kokyu fokozatot teljesítőket. A gyerekek megkapták a Kokyu-pass-t, az oklevelet és a legfontosabbat: az öv végére felvarrható színes szövetcsíkot! Utolsóként közös fényképet készítettünk.

A következő megmérettetés  –kokyu és övvizsga is–  június 27-én a Vekeri-tavi edzőtábor végén várható! Ne feledd: A VIZSGÁD MÁR ELKEZDŐDÖTT!!…J

OSU!

Szabó Gy.