November 10-én a derecskei dojo mestereivel –sensei Pápai Zolival és sempai Nagy Karcsival–  utaztam Budapestre, ahol a Tigris-dojoban SHSZ szakmai napon vettünk részt. A szakmai nap programját shihan Karmazin György, Szövetségünk elnökének felkérésére sensei Fris Ferenc 4. danos mester állította össze és irányította.

Az edzőteremnek otthont adó háztömb éppen felújítás alatt áll – a technika ördögének köszönhetően sötétbe burkolózó dojo fogadott bennünket, kábelek elvágva: áramszünet! Tigris sensei ura volt a helyzetnek, kirendelte az Elmü szakembereit és villámgyorsan átvariálta a tervezett programot; a megjelenteket átirányította a szomszédos étterembe, ahol elméleti oktatással kezdtük meg a szakmai napot. (Délben már helyreállt az áramszolgáltatás, úgyhogy a délelőttre tervezett tréninget összevonva a délutáni edzéssel, egy hosszabb gyakorlással zártuk a napot.)

Kérdésfelvetéssel kezdődött a délelőtt, a nap végére remélhetőleg mindenki megtalálta a válaszokat is! Tigris sensei powerpoint segítségével színesítette az elmondottakat. A sensei főként Shigeru Uemura mester Emishi-O-Do-Kai életvezetési és harcművészeti rendszeréből merített ismereteket és saját tapasztalatait osztotta meg velünk. A valódi harcművészet, és az ezt támogató életvezetési iskola komplex egységet képeznek, egyik sincs meg a másik nélkül. Több, a tudományos köröket is uraló álláspont cáfolatát hallhattuk. A téma nagysága és az idő rövidsége komoly feladat elé állította az előadót, hogy milyen részletességgel menjünk bele egyes dolgokba. Tigris sensei rendkívül fontos ismereteket adott át és nem veszett el a részletekben sem. Az együtt töltött idő kevésbé volt ”előadás-jellgű” inkább egy interaktív közös gondolkodás, melyet a mester hibátlanul levezényelt és nagyjából időben sikerült is befejeznie.

A finom ebédet követően a délután a mozgás jegyében telt. Három alapgyakorlatot végeztünk: hinta, forgatás, karkersztezés. Dolgoztunk képekkel, teszteltük a képek és a ”szándék” közötti különbséget. Először egyedül, majd párban gyakoroltunk. Majd az 1-3-5-3 ”kódnak” megfelelően kezdtünk dolgozni: 1=egység, 3=három tengely, 5=őt emelet, 3=három átmérő. Ezen mozgásszervezési elemek meg is adják a harcművészeti és minden egyéb mozgásaink kereteit. Mennél jobban sikerül a mozgásban megvalósítani a fenti elveket, az annál inkább lesz harmónikus, egészséges, és nem utolsó sorban rendkívül hatékony. Az edzést rövid küzdelemmel zártuk.

Szubjektív: Véleményem szerint nagyon fontos és hasznos elméleti és gyakorlati anyagot kaptunk! Nagyon örülök, hogy ott lehettem, mert egyrészt ilyenkor visszaigazolást kapok a saját mozgásommal kapcsolatosan, másrészt lehet tovább lépni, illetve mások tapasztalatait a gyakorlatban kipróbálni, végső soron a Kyokushin-formába több harcművészeti tartalmat tölteni. A látottakat, tanultakat pedig igyekszem beépíteni a saját és a tanítványok napi edzésmunkájába. Mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön el hasonló képzésre, tágítsa a tudását, fejlessze magát, hogy könnyebben tudja felismerni a mutatkozó tehetségeket, rendelkezzék naprakész tudással és legyen meg az a képesség és igény, hogy át is tudja adni azt tanítványainak. A teremben elfértünk volna többen is… J

Köszönjük a lehetőséget, Tigris senseinek a felkészülést, a magas szintű oktatást és a vendéglátást! (Fris Norbinak külön köszönet a profi informatikai közreműködésért és egyéb szerepléséért J)

OSU!

Szabó Gy.