A Szlovák Shinkyokushin Karate Szervezet elnöke, sensei Markovics János a Szlovákiai Ekelen augusztus utolsó napján 12 órás küzdőedzést szervezett. A rendezvényre épült rá az MKKSZ éves bírói képzése. Egyesületünkből négyen utaztunk: sensei Csaba, sempai Gyuri a bírói képzésben, míg Sári Enikő és Nagy Miki a küzdelemben volt érdekelt. A hosszú, de igen jó hangulatú utazást követően kicsit késve érkeztünk és így egyből belecsöppentünk a sűrűjébe: sensei Olivér beszélt bírókkal és a bíráskodással szemben támasztott kívánalmakról, a felelősségről, az egységességről, az Eb-n tapasztaltakról, a külföldi és a hazai bírói gyakorlatról. Szemléletes és mindenki számára érthető példákkal támasztotta alá a mondandóját. Ezt követően néhány, az EB-n készült videofelvételt elemeztünk közösen.

Rövid ebédet követően délután a gyakorlatra került a sor. Három páston 3 bírós rendszerben zajlottak a küzdelmek. Versenyszituációt megjelenítve, de tét nélkül dolgozhattak a bírók. Többször és gyakran cseréltünk, így mindenki D, C, B kategóriás kollega is megfelelő lehetőséget kapott. Minden páston több, tapasztalt A, vagy NK minősítéssel rendelkező bíró segített ”supervisorként”. Menetközben a supervisorok egy-egy esemény során megállították a küzdelmet és ilyenkor átbeszéltük, elemeztük a tatamin történteket, ki mit látott, mi volt helyes és helytelen bírói ténykedés. Igazi műhelymunka zajlott! Délután sensei Olivér röviden értékelte a munkánkat. Mindkettőnk számára nagyon hasznos volt ez a fajta munka és gyakorlás, a nap végére el is fáradtunk rendesen!!

A továbbiakban Enikő és Miki kb. 20 gyakorló küzdelmet vívott. Mindkettőjük számára az ismeretlen ellenfelekkel való gyakorlás, technikai küzdelem volt a cél, melyet magas szinten abszolváltak.

Remek jó hangulatban utaztunk hazafelé; a Citadelláról megcsodáltuk Budapestet, végül késő éjszaka érünk haza Debrecenbe.

Mindnyájan egyetértettünk abban, hogy bár igen hosszú volt az utazás, mégis megérte elmenni, mert mindenki értékes tapasztalatokkal gazdagodott! Köszönjük Markovics senseinek a meghívást és a vendéglátást, az MKKSZ bírói bizottságának pedig a lehetőséget a gyakorlásra!

OSU!

Szabó Gy.