Március 28-29-én SHSZ szakmai napokon vettem részt Szolnokon. Csütörtökön 18,00 órától kezdődött a tréning. Shihan Karmazin György a Shinyokushin Harcművész Szövetség elnöke 5 danos mester tartotta az edzést. A shihan gyors pörgős melegítést vezényelt, majd jóga elemekkel tarkított alapos nyújtás következett. A továbbiakban a hagyományos Japán szisztémának megfelelően az ido-geiko-t nyomtuk le 30-as ismétlésszámmal. A shihan felhívta a figyelmet, hogy a Kyokushint széles nagyívű technikák jellemzik, így ennek megfelelően kell gyakorolni. Rendkívül lényeges a harcművészeti tengely használata is!

Ido-kihonnal folytattuk a tréninget. A shihan az alapokra helyezte a hangsúlyt. A négy alapállást, négy alapblokkot, oi-gyaku ütéseket gyakoroltunk. Nagyon fontos a megfelelő ”spirit”! Minden mozgást, megindulást ”elengedésből” kell kezdeni. Hangsúlyt kapott a fordulások helyes kivitelezése is. Gyakoroltuk a védés-visszatámadás során a ”szétfelé” történő mozgást is. Végül pedig  –hogy a kognitív képességeink is fejlődjenekJ–  az oi-gyaku elemek keverve következtek. Kellemesen elfáradt mindenki. Az edzést követően a berettyóújfalui és derecskei karatékákkal a közeli pizzériában finom vacsorával jutalmaztuk meg magunkat.

Másnap délelőtt ismét a szokásos bemelegítéssel, nyújtással kezdődött a tréning. Ezután a katák kerültek terítékre. Most is az alapoktól haladtunk a bonyolultabb gyakorlatok irányába. A Taikyoku sono 1. kata első néhány lépését társ segítségével gyakoroltuk. Fontos, hogy az első lépéssel egyidejű legyen a gedan barai, amely nemcsak oldalra, hanem előre is irányul, és ”vágás jellegű” is egyben. A Pinan sono 1. katában a visszahúzódást, neko ashi dachi-tettsui komi kami mozdulatot a harcművészeti tengely mozgatásával végeztük a társ segítségével. Megcsináltuk a Pinan sorozat 5 katáját. Következtek a mesterkaták. A Geksai dai katánál említette a shihan, hogy a japánok 20 számolásra hajtják végre… Minden gyakorlat után kérdeztünk, és a shihan rövid bunkai-jal értelmezte, pontosította az egyes mozdulatokat. Sok apró részlet került a helyére, vagy kapott új, más értelmet. Jelen volt a szakmai napokon sensei Demeter Zsolt és sensei Szabó Tamás. A két mester április közepén Litvániában Japán és Európai vezető mesterek előtt fog vizsgázni, így a shihan külön instrukciókkal, tanácsokkal látta el a két senseit. Hasznosan telt ez a délelőtt is! Sajnos a munkám miatt jönnöm kellett haza, így délután Martfűre már nem tudtam eljutniL…

Igaz, hogy nem tudtam maradni tovább, de számomra mégis több szempontból fontos és hasznos volt ez a két nap. Ilyenkor van lehetőség kérdéseket felvetni; a shihannal, senseiekkel megbeszélni a mozgások részleteit. És visszaigazolás is egyben, hogy helyes az az út amin járunk, amilyen módon a harcművészeti elveket visszaforgatjuk a kihonba, illetve ahogyan oktatunk a Shogun dojoban.

Az 5 danra kandidáló két senseinek sok sikert kívánunk, és szorítunk nekik…

Shihan! Köszönöm a lehetőséget, és a magas szintű oktatást!

OSU!

Szabó Gy.