A hétvégén a Shinkyokushin Harcművész Szövetség és Shihan Bencze Antal meghívásának eleget téve ismét Shigeru Uemura Mester szemináriumán vettünk részt Nyíregyházán. A délelőtti edzésen az alapok gyakorlásán volt a hangsúly. Addig nincs értelme továbblépni, míg a pozíció, a tengely nem korrekt. Délután párban gyakoroltunk. Este pedig Shihan Karmazin vezetésével szervezet-fejlesztéssel zártuk a napot.

Másnap délelőtt az elméleté volt a főszerep. Szó esett ősi kultúrákról, hagyományról, látható és láthatatlan energiákról, virtuális térről, energiatestekről; beszélt a Mester a „Ki” természetéről, a „Hara” és a „Kiai” kapcsolatáról, és sok egyéb fontos dologról. Ebéd után a „Kiai” működését tanulmányoztuk. Majd igyekeztünk az „öt (hat) mozdulat/másodperc” elvét a gyakorlatba átültetni. A délután végére elfáradtunk (főleg szellemileg) ezért már nem sok kedve volt a társaságnak gyakorolni, így élvezettel hallgattuk a Mester életéből vett tanulságos, néhol nevettető történeteket.

Ismét nagyon hasznosan telt ez a két nap! Shigeru Mester hitelessége az, ami a példát jelenti számomra! Ez az ember valóban ÉLI is mindazt, amit tanít! Ránézésre nem lehet megmondani, hogy 35, 45, vagy 55 éves! Mozgása rendkívül gyors, könnyed, elegáns. Akár étkezik, vagy sétál, szálfaegyenesen tartja magát. Mindezt 62 évesen! Nézzünk körül: hogyan mozog, hogyan néz ki környezetünkben egy 62 éves ember? Valószínű, hogy nem így…

Köszönjük az SHSZ-nek és a Shihanoknak a meghívást, Szilágyi István és Badar Ági Mestereknek azt, hogy „elhozták” nekünk Shigeru Mestert. Külön köszönjük a tolmácsok nagyszerű és fáradságos munkáját! Végül, de nem utolsó sorban köszönet Shihan Bencze Antalnak, hogy anyagilag támogatta a rendezvényt, biztosította a gyönyörű sportkomplexumot és az ebédet részünkre.

OSU!

Szabó Gy.