Sensei Csaba ismételt gyönki látogatása új színfolttal gazdagította a helyi karate életet. Itt tartózkodásának két napjában megmozgatta csoportunk karatékáit, az általános iskolai tanulóit és az érdeklődők betekintést nyerhettek csoportunk munkájába és a karate magasabb szintjeibe egy bemutatón keresztül.

Hétfő este hat órai kezdettel a szokásos edzésünket rendhagyó módon két sensei vezényelte le, egyesületünk vezetőedzője mellett sensei Krasznai Tamás 3 dan (Atomerőmű SE Bulldog Kyokushin Karate Szakcsoport, Paks), csoportunk edzője is jelen volt. A nyári edzőtábor alkalmával átadott technikai és elméleti alapokat ismételtük át, majd ezt követően Bakonyi Ferenc sikeres övvizsgát tett 8. kyura, ezalatt mi sensei Tamás vezetésével a küzdőmozgásokat és 8 kyu kihon részét gyakoroltuk. Az edzés végén Feri öt ellenfeles kumitével zárta vizsgáját, melyben lehetősége nyílt mindkét sensei-el küzdenie.

Kedden előzetes egyeztetések után az általános iskola igazgatójának engedélyével és támogatásával (testnevelés órák átcsoportosítása, osztályok összevonása) – amit külön köszönünk – sensei Csabi tartotta a gyerekeknek a tesiórákat: kb. 80-90 tanulóval ismertette a kyokushin karate rövid történetét, lehetőségeit és előnyeit, majd rövid bemelegítő átmozgatás után a kisebbekkel alap kihon technikákat, míg a nagyobbakkal küzdő jellegű mozgásokat gyakoroltunk. A diákok nagyon élvezték a rendhagyó órákat, a számukra érdekes foglakozáson megfelelő figyelemmel és fegyelemmel vettek részt. Páran maradtak az óra végén és tovább érdeklődtek a karatéról, az edzéseinkről és azok időpontjáról. Néhányan közülük azóta már részt is vesznek az edzéseinken.

Gyönki általános iskolások sensei Csaba vezette testnevelés órán

Ismerkedés a kyokushin karate alap mozdulataival

Küzdő jellegű mozdulatok demonstrálása

Délután a gimnázium tornaterme adott helyet az első gyönki kyokushin karate nyílt edzésnek és bemutatónak: első körben a gyönki karatékáktól láthattak kihon gyakorlatokat az érdeklődők.

Gyönki karatékák egy része

A csoport bemutatása

Kihon

Majd sensei Tamás paksi tanítványai közül Kozák Sándor két kata-t adott elő, utána sensei Tamás és Simon Péter küzdő, önvédelmi és látványos töréstechnikai bemutatóval fokozták a hangulatot.

Kozák Sándor kata bemutatója

A magasabb öves paksi karatésokat a gyönkiek is érdeklődve figyelték

Pajzs használatát demonstrálja sensei Krasznai Tamás és Simon Péter

Fej magasságba mért rúgások

Önvédelmi bemutató karate mozdulatainak felhasználásával

Tetőléc törése sípcsonttal...

... felkaron ...

... és combon

Törés ököllel

Végül a műsort sensei Csabi tameshiwari-ja zárta, amely során cserepek és téglák estek áldozatául.

Igyekeztünk extra keménységű tetőcserepet beszerezni a senseinek :) , de jól vette az akadályt

Törés kézéllel...

... és könyökkel

A nézők között a gimnázium diákjain kívül sok gyönki érdeklődő, a gimnázium tanárainak egy része és a város két polgármester jelöltje is jelen volt.

Eddigi visszajelzések alapján mindkét kezdeményezés nagyon pozitív visszhangot keltett kisvárosunkban, és következő – szerdai – edzésünkön már néhány új edzőpartnerrel is gyarapodtunk – akiket azóta többek követtek.

Még egyszer szeretnénk köszönetet mondani sensei Csabinak, sensei Tamásnak és paksi tanítványainak a nagyszerű bemutatóért, illetve az általános iskola és a gimnázium igazgatóinak, hogy ez a nap ilyen jól sikerülhetett.

OSU!

Bakonyi Ferenc, Szverle Árpád, Baksa László