Meghívásunknak eleget téve, csütörtökön Udvarhelyi Judit /RKC I./ és dr. Zolnai Vilmos /RKC II. 4 danos shotokan mester, a magyar shotokan válogatott tagja/ voltak egyesületünk vendégei, akik a kettlebell alapjaival ismertették meg a jelenlévőket. Külön öröm volt számunkra, hogy a környező dojok mesterei, tanítványai (Balmazújváros, Berettyóújfalu, Derecske, Hajdúszoboszló, Püspökladány) is megtisztelték részvételükkel az eseményt.
Rövid átmozgatást követően Zolnai mester beszélt a kettlebellről, a Pavel Tsatsouline által létrehozott rendszerről, a funkcionalitásról, illetve a manapság divatos progresszív edzésmódszerekről. A sensei külön örült, hogy végre karatésoknak tarthat kettlebell edzést. A karate és a kettlebell elvei ugyanazok, mivel a test biomechanikáján alapulnak, nem is lehetnek különbözőek. Az ellazulás, megfeszülés harmóniája rendkívül fontos; a gyakorlat végén a megfeszülés itt is a harából történik!

Közös edzésünkön néhány alapgyakorlat elsajátítását tűzte ki a mester. Egyesületünkből többen kiegészítő sportként gyakoroljuk a kettlebellt. (Dia, Nagy Miki, Somi Miki, és jómagam is) Vili mester kiszólított bennünket és együtt mutattuk be az adott gyakorlatot. Mivel szinte minden kettlebell gyakorlatban benne van a kétkezes swing (a súly előre-hátra lendítése) mint mozdulat, ezért mi is ennek a megismerésével, megtanulásával kezdtünk. Ezek a gyakorlatok  –bár egyszerűnek tűnnek–  valójában helyes technikával testtartással végrehajtani eleinte igen nagy figyelmet követel. Figyelni kell minden apró részletre, mert mindennek jelentősége van! A kettlebell jótékony (esetleges rehabilitációs) hatásai csak a korrekt technikával végrehajtott gyakorlatok végzése során jelentkeznek. Másként akár káros is lehet a szervezetre. Judit vezényelte a gyakorlatokat, Vili mester javított. A swing után az egykezes swing, majd a clean (súly felvétele a kulccsonthoz) következett, aztán a military press (katonai nyomás) A karatékák zöme sikerrel vette az akadályokat, és így viszonylag gyorsan tudtunk haladni. Következett a snatch (súly felrántása a fej fölé), végül a guggolás. Végezetül az eddig tanult gyakorlatokból összeállított rövid (kb. 6 perces) köredzéssel zártuk ezt a részt. A 6 perc folyamatos gyakorlás –15 másodperc munka, 15 másodperc pihenő– igencsak igénybe vette a csapatot!


Míg a társaság az előzőeket pihente ki, addig Vili mester a hátralévő rövid időben néhány speciális gyakorlatot mutatott be, (egy lábas guggolás 32 kg súllyal, renegát evezés 32 kg-val, side press 32 kg-val, stb.) amelyek méltán vívtak ki elismerést! Edzésünket közös fénykép elkészítésével zártuk. Köszönjük Juditnak és Vilmos mesternek az oktatást! Reméljük, hogy a nyári edzőtáborunkban ismét találkozunk!


Szubjektív: Én magam tavaly szeptember óta Judit és Vili mester vezetésével kiegészítésként gyakorlom a kettlebellt. Nagyon hasznos, funkcionális izomzat- erő- és állóképesség fejlesztő módszer! Véleményem szerint a karatékáknak a legideálisabb! Valószínűleg a legtöbb sportoló hasznát veszi, ha felkészülésébe beiktatja a rendszeres kettlebell-tréninget. (Dia is  –elmondása szerint– leginkább a kettlebellnek köszönheti a Kékes-csúcsfutáson elért első helyezését) Nekem legjobban az tetszik, hogy minimális eszköz- és helyigény mellett rövid idő  –akár 15-20 perc– alatt is brutálisan hülyére tudja magát edzeni az ember…

OSU!

Szabó Gy.