Ápr. 01.-én, vasárnap, részt vettünk a szakmai szövetség idei második szemináriumán, amely Budapesten a Tigris Dojo szervezésében került megrendezésre.
A szemináriumot Shihan Bencze Antal és Shihan Karmazin György vezette, segítségükkel próbáltunk egy újabbat lépni előre a karate nehéz és rögös útján.

A szemináriumon szó volt a megfelelő testtartásról, forgástengelyek használatáról, csontos alátámasztásról stb.

Amit én talán a legjelentősebbnek találtam az elhangzottak közül az a megfelelő lazaság, ellazulás megtalálása stressz helyzetbe volt.

Ellazulás alatt egyaránt gondolok a testi és mentális lazaságra is. Véleményem szerint, ha a versenyzők ezen képességét tovább tudnánk fejleszteni, akkor ez már magába jelentős minőségbeli javulást eredményezne. Mivel sokan esünk abba a hibába, hogy az edzésen mutatott teljesítményünknek csak minimális százalékát tudjuk verseny közbe megmutatni.

Ehhez kapcsolódóan egy viszonylag új eszközzel is megismerkedhettünk, ami egy testpajzs felnőttek részére, amely segítségével egy “steril” zsákmunkához képest egy megfelelő társ segítségével jóval  hatékonyabban munkát lehet végezni.

A délutáni közvetlen beszélgetés során Shihan Karmazin György gazdasági szempontból közelítette meg, hogy hogyan lehetne egy folytonosságot fenntartani egy cég, klub életében. A lényeg az volt, hogy próbáljuk meg a klub/cég minden tagját gondolkodásra bírni, hagyni kibontakozni hogy egy estleges krízis helyzetbe(dojo elvesztése, kulcsemberek távozása stb…) minél több lehetséges megoldás álljon az aktuális vezetőségének rendelkezésére.

Ezeket a gondolatokat saját életünkbe is, nem csak klub szinten tudjuk hasznosítani. A fontos hogy, próbáljuk ki magunkat új szituációkba, merjünk nyitni az ismeretlen felé és próbáljuk megtervezni életünket egyaránt sport és magánélet tekintetében is.

Ezen a megbeszélésen a hasznos/tanulságos történeteken túl jó volt látni a szakmai szövetségben lévő összetartást, ami remélhetőleg nagyon kifizetődő lesz szövetségünk jövője szempontjából.

Osu!
Kardos Csaba