A Victory 2. danos mesterének, Szabó Anikónak a tollából származik a következő beszámoló, mely alaposan szemlélteti az idei Vb. küzdelmeit. A Vb.-t Anikóék élőben nézték végig a neten keresztül, s így szurkoltak a Magyaroknak, s azon belül a Victory versenyzőinek. Azt tudni kell, hogy valamennyi férfi versenyző a Victoryból került ki, mely rendkívül komoly szakmai munkát jellemez! A Vb. csapat tagjai, akik minden tanítványnak a példaképeik lehetnek: Körmöndi Lídia, Ábrahám Edit, Szepesi Csenge, Balogh Zsolt, Pethő Krisztián, Szűcs Zsolt, Kovács Sándor és Búzás Gábor; tartalék versenyző.
Itthoni idő szerint hajnal 4-kor (Tokyo-ban akkor 11 óra volt) kezdődött el a
10. Shinkyokushin Világbajnokság
A férfiak 129-en voltak, így egy bemérkőzéssel kezdődött a Világbajnokság. Az orosz-német párosból az orosz jutott tovább, aki Szűcs Gergőhöz mérkőzött be.
A 64 közé kerülésért a bulgárok erőssége, Valeri Dimitrov bunyózhatott először. A második körben Dimitrov egy japán versenyzőt (Ikuya Kawabata)  győzött le bírói döntéssel, majd szintén bírói döntéssel az oroszok kiválóságát, Nazar Nasirovot küldte öltözőbe. Dimitrov végül a legjobb 16 között végzett, a japán Yuji Shimamoto-tól deszkával kapott ki.
A román Marius Ilas első ellenfele nem jelent meg, majd a lengyel Patryk Wojnar ellen aratott győzelmet. Utólag tudtuk meg, hogy a bemelegítés során Marius vádlija megsérült, így nem tudták érvényesíteni a tervezett taktikát. Marius a legjobb 32 között fejezte be a világbajnokságot, szintén a japán Yuji Shimamoto ellen szenvedett vereséget.
Yuji Shimamoto örmény, majd ukrán ellenfelét győzte le Marius előtt. A mindössze 21 éves Shimamoto így a legjobb 16 között végzett.
Szűcs Gergő ellenfele az orosz Vasiliy Blashnikov volt. Az első két percben teljesen Gergő irányított, mi azt gondoltuk, ki is hozzák, de a bírók döntetlennek látták. A hosszabbításban kiegyenlített volt a mérkőzés, de Gergő irányított. Talán az utolsó 15 másodperc orosz rohama miatt döntöttek úgy a bírók, hogy Blashikovot juttatják a 64 közé. Sajnos, mint utólag kiderült, Gergőnek eltört a kézközépcsontja az első két percben. :(
A litvánok egyik kiválósága, Mindaugas Pavilionis első körben dél-afrikai, második körben pedig kazah versenyzőt győzött le, majd a későbbi vb ezüstérmes japán Tsutomu Murayama búcsúztatta őt a legjobb 32 között.
A svéd Jimmie Collin szintén a legjobb 32-ig jutott (egy shri lankai, majd dán versenyzőn keresztül), ahol a fiatal, és rendkívül tehetséges szintén japán származású Yuki Maedától kapott ki. Yuki Maeda egyébként a legjobb 16 közé verekedte magát (nagyon drukkoltunk neki, szívós, jó bunyós, és mindössze 65 kilogramm). Maeda, szintén Tsutomu Murayama ellen szenvedett vereséget.
Az ausztrál Sam Gilbert mauríciuszi majd dél afrikai versenyzőt győzött le, végül a 16 közé már nem sikerült beverekednie magát. A későbbi negyedik helyezett, litván Lukas Kubiliustól kapott ki.
A japán illetőségű, 32 éves Taishi Watanabe az első körben kanadai versenyzőt búcsúztatott, majd a lengyelek versenyzőjét, Marek Odzeniakot győzte le. Végül a kazah Vladimir Artyushintól kapott ki.
Kovács Sándor Vladimir Artyushin-nal kezdett az első körben. Az első két perc, véleményünk szerint abszolút a Sanyié volt, de a bírók nem így látták, és hosszabbítás következett. Kívülről úgy látszódott, hogy  az utolsó 10-15 másodpercben a kazah versenyző tudta jobban érvényesíteni az akaratát, talán ezen múlott, hogy sajnos nem Sanyi jutott tovább.
Artyushin a második körben orosz versenyzőt győzött le, majd a japán Taishi Watanabe-t, végül a litván Lukas Kubilius hagyta őt a legjobb 16 között.
A rendkívül fiatal, mindössze 17 éves, japán Atsuki Mizuno (175 cm, 111 kg) indonéz, majd bulgár (Ayhan Mehmedov), végül spanyol (Ruben Rodrigez) ellenfelét győzte le. A legjobb 16 között Brian Jakobsen búcsúztatta.
A dán Brian Jakobsen arubai (Aruba egy kis sziget, dél Afrikában, Venezuela fölött :) ) ellenfél ellen nyert, majd az idei könnyű súlyú európa bajnokot, a grúz Mikheil Tsiklaurit (Rózsa Gáborral döntőzött 2010-ben a Spanyol EB-n, ott Gábor ippon találattal győzött) küldte öltözőbe. Jakobsen a 32 között a japán Takayuki Tsukagoshit győzte le, a 16 között a japán Mizunot, végül Lukas Kubiliustól szenvedett vereséget.
A litvánok másik nagy erőssége, Donatas Imbras jobb horoggal ütötte le kirgiz ellenfelét az első körben, majd a kazah Iliya Yakovlev megállította őt a második körben.
Yakovlev hongkongi ellenféllel kezdett, majd Imbras után legyőzte a szintén rendkívül fiatal, és feltörekvő japánt, Kosei Ochiai-t. (Ochiai 19 éves, 183 cm, 125 kg). Yakovlev végül az orosz Evgeni Andrushko-tól kapott ki. Yakovlev 16 között, Ochiai így 32 között végzett.
A 19 éves japán, Daiki Kato első körben azeri, majd a kazah Leonov Alexej-en keresztül jutott a legjobb 32-be, ahol Andrushko búcsúztatta őt.
A szintén japán illetőségű Kenta Mori, német, kazah, majd a román Margarint Dorin-on (Dorin az első körben dél afrikai versenyzőt győzött le) keresztül jutott a legjobb 16 közé, ahol a későbbi bronz érmes orosz Roman Nesterenko-tól kapott ki.
Pető Krisztián a rendkívül erős iramot diktáló, kellemetlen küzdőstílusú, és sokat szabálytalankodó kazah Suyunov Merey-jel kezdett, aki többször állon vágta Krisztiánt. Sajnos sikerült is megállítania ezzel a magyar fiút, és a kazah jutott tovább.
A lengyel Maciaj Mazur belga ellenféllel kezdett, majd a 39 éves japán Yuichiro Osakát győzte le, a legjobb 16 közé kerüléstől pedig Roman Nesterenko fosztotta meg.
A litván Darius Gudauskas panami ellenfélen keresztül jutott a legjobb 64-be, ahol a francia Romain Gentile volt az ellenfele. Romain Gentile a nyáron részt vett nálunk a martfűi edzőtáborban. Sajnos egy fej ko-val ért véget számára a 10. Világbajnokság. Gudauskast végül a bulgár származású Vasil Vangelov hagyta a legjobb 32 versenyző között.
Vasil Vangelov a horvát Tihomir Garasic-ot győzte le az első körben, majd a japán Shigeru Aoyagit a második körben. Darius Gudauskas legyőzése után, az orosz Andrey Materovtól szenvedett vereséget, és így a legjobb 16 között végzett.
A japán Kazufumi Shimamoto üzbég versenyzőt vert az első körben, brazilt a másodikban, végül az orosz Andrey Materov ellen már nem tudott győzni.
Balogh Zsolt érte el a legjobb eredményt a 10. Világbajnokságon a magyar fiúk között, és jutott a legjobb 64 versenyző közé. Ellenfele a dél afrikai Sphamandla Ngubaye volt (29 éves, 176 cm magas, és 100 kiloval volt nevezve, de utólag azt mondták, legalább 120 volt… annyinak is nézett ki…). Így közel 40 kg volt a két versenyző között. Nem volt könnyű bunyó. Zsoltinak viszont a hosszabbításban sikerült győznie.
A 32-be jutásért Zsolti ellenfele az orosz Ivan Berdnikov volt. Az első két percben Zsoltit láttuk jobbnak, a hosszabbításban viszont az orosz enyhe fölénybe került, és a bírók ezt azonnal jelezték, és az oroszt juttaták tovább. Berdnikov a következő körben a japán Naohiro Namoto ellen szenvedett vereséget.
Az ausztrál Daniel Trifu egy kört tudott nyerni a spanyol David Bosch ellen, majd Namoto állította meg.
Az orosz Maxim Shevchenko szintén a 64 közé tudta beverekedni magát. Őt a litván Dmitrij Aleksandrov állította meg.
A japán Naohiro Namoto első körben kínai ellenfelét győzte le, majd Trifu után az orosz Ivan Berdnikovot. A legjobb 16 között a későbbi Világbajnok Norichika Tsukamoto ellen szenvedett vereséget.
A litván Dmitrij Aleksandrov costa ricai majd az orosz Shevchenkon keresztül jutott a legjobb 32 közé.
A 10. Shinkyokushin Világbajnokságon így a legjobb 8 közé került versenyzők:

A felső ágon:

Yuji Shimamoto (japán)
Tsutomu Murayama (japán)
Lukas Kubilius (litván)
Brian Jakobsen (dán)

Az alsó ágon:

Evgeni Andrushko (orosz)
Roman Nesterenko (orosz)
Andrey Materov (orosz)
Norichika Tsukamoto (japán)

Murayama 5 perc után bírói döntéssel győzött Shimamoto ellen.
Kubilius 7 perc után, szintén bírói döntéssel győzött Jakobsen ellen. Jakobsen többször szabálytalanul állba vágta Kubiliust.
Nesterenko (ha jól emlékszem mae geri jodan) wazaarival győzte le Andrushkot.
Tsukamoto 3 perc után, egyértelmű bírói döntéssel győzött Materov ellen.
A döntőbe jutásért Murayama kb 20 mp alatt gedan mawashi ipponnal győzött Kubilius ellen a felső ágon.
Az alsó ágon pedig Tsukamoto egy gyönyörű és megkérdőjelezhetetlen do mawashi kaiten geri ipponnal jutott a döntőbe Nesterenko ellen.
A bronzéremért így Nesterenko és Kubilius bunyóját láthattuk. Nesterenko gedan ipponnal győzött.
A döntő számunkra csalódás volt, az izgalmas elődöntőkhöz képest. Tsukamoto egyértelmű bírói döntéssel lett Világbajnok a Murayama elleni végső harcban.
Tsukamoto megérdemelten lett Világbajnok. Hatalmas küzdelem volt, és szinte az összes bunyóját wazaarival vagy ipponnal nyerte.
A 10. SHINKYOKUSHIN VILÁGBAJNOKSÁG ELSŐ NÉGY HELYEZETTJE:
I. NORICHIKA TSUKAMOTO (JAPÁN)
II. TSUTOMU MURAYAMA (JAPÁN)
III. ROMAN NESTERENKO (OROSZ)
IV. LUKAS KUBILIUS (LITVÁN)

A nők között második alkalommal rendeztek Világbajnokságot. 3 hölgy képviselte a magyarokat.
Szepesi Csenge az első körben a japán Reina Ochiai-t győzte le, majd a litván Margarita Ciuplyte ellen esett ki.
Ábrahám Edit sajnos nem tudott győzni az orosz Anna Vishniakova ellen.
Körmöndi Lídia is mindent megtett, de a kazah Mariya Gridneva sajnos nagyon erős ellenfél volt, így Lídia sem jutott tovább.

A legjobb 8 közé jutott hölgyek:

A felső ágon:

Margarita Ciuplyte (litván)
Sayaka Kato (japán)
Carolien Brix (görög)
Rita Pivoriunaite (litván)

Az alsó ágon:

Inga Mikstaite (litván)
Mariya Gridneva (kazah)
Djefoni Carvaljo (dél afrikai)
Emi Shoguchi (japán)

A NŐI VB EREDMÉNYE:
I. EMI SHOGUCHI (JAPÁN)
II. MARGARITA CIUPLYTE (LITVÁN)
III.CAROLIEN BRIX (GÖRÖG)
IV. INGA MIKSTAITE (LITVÁN)