2010 augusztus 5. és 8. között került megrendezésre az első karate edzőtábor Gyönkön, amely egyben a Shogun SE első tábora is volt. Gyönk kisváros Tolna megye közepén, a Hegyhát dombjai között kellemes környezetben várta a tábor résztvevőit. A karatékák a debreceni, siklósi és gyönki dojokból érkeztek, összesen 32-en. A tábor négy napos programját sensei Rácz Csaba és sempai Szabó György állította össze, amely napi három edzésből állt. Reggelente futó, erősítő, meditációs és légzőgyakorlatok, délelőtt a kihon, kata és bunkai kapott főszerepet, délutánonként küzdelemre való felkészítés folyt. Edzőink felváltva csoportbontásban (felnőtt/gyerek) foglalkoztak a karatékákkal.

Csütörtöki napon az első edzésre csak délután került sor, miután edzőink és a klub debreceni tagjai a hosszú út után megérkeztek és elfoglalták szállásukat a Tolnai Lajos Gimnázium kollégiumában. A tábor ünnepélyes megnyitását követően erőteljes bemelegítés után rátértünk a kihonra, amely gyakorlása során fontos szerepet kapott a természetesség megjelenítse a mozgásokban. Ezt követően játékos küzdőgyakorlatokat végeztünk, amit elméleti résszel zártunk: a tisztelet, fegyelem és figyelem a karatéban és a mindennapi életben. A vacsora után kötetlen beszélgetések keretében ismerkedtünk egymással, majd a napot kyo-s versenyekről készült videók megtekintésével zártuk a kollégium étkezőjében.

Gyönk

Gyönk

Péntek reggel korán kelt a felnőtt csoport, hiszen 6 órakor egy kellemes futóedzéssel indítottuk a napot, amit a szakadó eső sajnos félbeszakított, ezért a gyönki focipálya öltözőjében folytattuk edzésünket légzőtechnikák elsajátításával. Délelőtt csoportbontásban másfél órás kihon (9. kyu) anyagával foglalkoztunk, feladatunk volt a megfelelő mozgás kialakítása a küzdelemben. Szabadidő eltöltéseként a két edzés között íjászkodásra nyílt lehetőségük az érdeklődőknek. Délután is a küzdelemé volt a főszerep, ahol páros gyakorlatokkal az oldalmozgásokat, távolságokat, küzdő módokat tanultunk. Az estét ismét videóvetítés és beszélgetés zárta.

Gyönk

Gyönk

Szombaton reggel sajnos nem esett az eső :) – ezért többet futhattunk és max. erővel erősíthettünk :) , majd a relaxáció és meditáció lényegébe nyújtott betekintést sempai Szabó György és a gyönki evangélikus lelkész, Beke Mátyás karatékánk. Délelőtt ismét kihonoztunk (a többség 8. kyu-s anyagból, a magasabb övesek külön feladatokat kaptak sempai Gyuritól). Délutáni szabadidőben az érdeklődők átlátogathattak a szomszéd település falunapjának rendezvényeire, vagy a gyönki rally-verseny előkészületeibe pillanthattak be. Akiknek még maradt energiája a mesterek (számunkra kivégzés erejű) edzései után, részt vehettek egy rövid két és fél órás sétában a környező dombok között. A sétán résztvevők – köztük sempai Gyuri is – éppen hazaértek a délutáni edzésre, aminek a tartalma a küzdés volt, ezen belül elsődlegesen a tempót és a kontrát gyakoroltuk. Majd pajzsoztunk, végül az edzést a felnőttek szabad küzdelmekkel zárták, amely során sensei Csaba mindenkit megtisztelt azzal, hogy küzdhetett vele. Az esti vacsorát tábortűz mellett fogyasztottuk el egy nagyon jó hangulatú sayonara party keretén belül. A vacsorával kapcsolatban külön köszönetet érdemelnek az ifjú karatékák szülei, akik nagy mértékben hozzájárultak annak sikeréhez.

Gyönk

Gyönk

A tábor zárónapján, vasárnap, kicsit már fáradtan, de továbbra is lelkesen vettünk részt az utolsó edzésen, amin átismételtük az előző napok során tanultakat, amit levezetésként játékos sorverseny követett. Ezután az első edzőtábor résztvevői (mindenki :) ) átestek a felavatáson. Zárásként sensei Csaba és sempai Gyuri értékelte a tábor munkáját és kiosztotta az emléklapokat a jelenlevőknek.

Gyönk

Az itt tanultakkal gazdagodva igyekszünk még több gyakorlással tovább járni a kyokushin útját. A tábor során mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, a szervezők és a karatékák is nagyon bíznak a folytatásban: „Jövőre veled ugyanitt”.

OSU!

Bakonyi Ferenc, Szverle Árpád, Baksa László